Tomašević: Utvrdit ćemo što se događa na Jakuševcu i riješiti problem

10.11.2022.

14:35

Autor: T.D./HRT/Hina

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da će kratkoročnim mjerama napraviti sve da utvrde što se događa na odlagalištu otpada Jakuševcu te da riješe problem pojačanih neugodnih mirisa s Jakuševca. 

- Jednostavno nije opcija da imamo pojačane neugodne mirise, odnosno smrad koji dolazi iz tog dijela grada. To su kratkoročne mjere. Ne bježimo od toga da imamo povećan broj pritužbi građana. Utvrdit ćemo što se događa i to ćemo riješiti, rekao je Tomašević novinarima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Komentirajući optužbe oporbe, ali i prosvjed Inicijative za Jakuševec, istaknuo je kako neugodan miris s tog otvorenog odlagališta otpada postoji desetljećima, a da se periodično on povećava i smanjuje, na što mogu utjecati razni čimbenici - vjetar, temperatura, količina padalina. 

No, poručio je da, iako nije dokazano da se pojačan miris širi s kompostane, već danas krenu kratkoročne mjere na njoj. Osim uvođenja algi i mikroorganizama te veće količine drvne mase, od sljedećeg tjedna kompostana će se prekriti folijom. 

Poručio je, međutim, da za dugoročno rješenje odlagališta Jakuševec, koje uključuju izgradnju zatvorene kompostane, ali i druge infrastrukturne projekte za zbrinjavanje otpada, grad treba državu, te da vremenski okvir ovisi o tome.  

- Mi to ne možemo sami financijski rješavati bez države, koja odlučuje koliko će EU sredstava ići za kompostane, sortirnice i slično. Mi to sami ne možemo rješavati, niti je to ikada bila ideja, rekao je Tomašević. 

Dodao da je, primjerice, država iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ponudila na natječaju 100 milijuna kuna za sufinanciranje sortirnice, što je tek četvrtina njene vrijednosti. 

Tomašević je pozdravio odluku Upravnog suda kojom je poništeno rješenje Povjerenstva za sukob interesa i utvrđeno da zajedno sa zamjenicima, nije prekršio zakon imenovanjima novih članova uprave Zagrebačkog holdinga. No, nadovezao se odmah i na kritike oporbe koja ga je napadala zbog toga, a sada napada zbog kredita u Zagrebačkom holdingu, iste one koja je ostavila novoj vlasti 8 milijardi kuna konsolidiranog duga. 

- Posebice me frustriraju optužbe predsjednika Stranke rada i solidarnosti, čija je životna partnerica bila članica uprave Holdinga koju sam ja smijenio, pa me Povjerenstvo kaznilo pa je to onda palo na sudu, ustvrdio je.

Dodao je da je bivša uprava Holdinga dizala kratkoročne kredite dok su kamate bile jeftine i da sada prozivaju kada se taj novac mora vraćati u vrijeme kada kamate rastu. 

Zastupnici prihvatili izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna

Gradski zastupnici prihvatili su u četvrtak izvješće o izvršenju proračuna Grada Zagreba za prvih šest mjeseci ove godine. Prema njemu, grad je u prvih šest mjeseci ostvario gotovo polovicu od planiranih prihoda, odnosno 6.6 milijardi kuna te da je potrošio 41 posto iznosa planiranog za rashode u ovoj godini, što je 5.5 milijardi, a ostvaren je i suficit u iznosu od 800 milijuna kuna.

Zastupnici su prihvatili stavljanje izvan snage odluke o isplati naknade za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnina stanovnicima u zoni utjecaja odlagališta otpada Jakuševec. Radi se o naknadi za koju je dosad sklopljeno 245 ugovora s vlasnicima nekretnina i ukupno isplaćeno 42 milijuna kuna, čime je u vlasnicima u potpunosti isplaćena ta naknada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!