Veliki lokot ispred Skupštine zbog Jakuševca: "Širi se nesnosan smrad"

10.11.2022.

Zadnja izmjena 10:46

Autor: B.A./HRT/Hina

Aktivisti su podsjetili na obećanje o zatvaranju Jakuševca

Aktivisti su podsjetili na obećanje o zatvaranju Jakuševca

Foto: HTV / HRT

Predstavnici Inicijative za Jakuševec zatražili su u četvrtak prestanak rada otvorene kompostane na Jakuševcu, gašenje rada drobilice za glomazni otpad i raspuštanje Mjesnog odbora Jakuševec zbog, kako tvrde, pojačanog smrada i zagađenja zraka. 

U inicijativu su okupljene i Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec, Udruga Eko Tišina, Udruga žena Jakuševec, DVD Jakuševec, NK Sava-Jakuševec, Inicijativa za bolji Novi Zagreb i Udruga građana Travno.

Raspuštanje Mjesnog odbora Jakuševec traže jer, kako smatraju, ne uvažava prijedloge građana. Traže također prestanak rada otvorenog kompostišta unutar Deponija Jakuševec, prestanak rada drobilice za građevinski otpad, ali i da se konačno odredi datum zatvaranja Jakuševca. 

Renata Bedeković, predsjednica udruge "Eko Tišina" iz Jakuševca, rekla je da sjedi u mjesnom odboru, ali da ima osjećaj da sjedi kao gljiva jer su njihovi prijedlozi ne uvažavaju.


- Već dva mjeseca širi se nesnosan smrad na odlagalištu. Kontaminirani biootpad vozi se na odlagališta, gdje se preko noći tako ostavlja otvoreno a da se ne zatrpava zemljom. Kada radnici dođu u pola pet ujutro, kada krenu to razgrtati, nesnosan je smrad do 1, 2 sata popodne, jednostavno ne možemo ni otvoriti vrata, peče vas za grlo, na povraćanje vam ide... to jednostavno više ne možemo trpjeti.


Rekla je i da su velike količine glomaznog otpada dovezene u servisno-operativni centar u Tišinskoj ulici, gdje je, kako je rekla, smljeven bez zaštitne ograde i sprinklera.


- Prašina je letjela na sve strane. Ne samo da je bilo narušeno zdravlje našim Jakuševčanima, nego i cijelom Novom Zagrebu - istok, rekla je Bedeković.


Navela je da su lokot donijeli jer je ekipa iz Možemo!, uključujući sadašnjeg gradonačelnika Tomislava Tomaševića, u predizbornoj kampanji 2020. godine simbolično stavila lokot na odlagalište Jakuševec i najavila njegovo zatvaranje u dvije,tri godine.


Josip Pavlović, predsjednik udruge "Ekologija grada", koja je svojedobno podnijela prijavu Državnom inspektoratu protiv Čistoće, rekao je da je došlo do potpunog raspada sistema što se tiče gospodarenja otpadom u Zagrebu te da sustav ne funkcionira nikako.

- Ovaj smrad koji se posljednjih tjedana širi većim dijelom Zagreba nije jedini problem, ali smrad je nešto što alarmira i upozorava da je situacija eskalirala, rekao je Pavlović.

- Krajnje je vrijeme da se prestane s ovim besciljnim eksperimentom koji ova gradska uprava provodi, rekao je, poručivši da ljudi moraju imati pravo ujutro otvoriti prozore i duboko udahnuti.

Bivša zastupnica RF-a: Zagrebu nužno treba energana

Miljenka Ćurković
, bivša zastupnica u Skupštini iz Radničke fronte i potpredsjednica Mjesnog odbora Dugave u prošlom mandatu, rekla je da Grad Zagreb nema bioplinsko postrojenje i nema nikakav način da efikasno zbrine biootpad.

Rekla je da je ugovor o oporabi biootpada istekao 5. studenog te da nije raspisana javna nabava niti se novi ugovor zaključio. Upozorila je da se biootpad na Jakuševcu oporablja unatoč aktivnim ugovorima s privatnim oporabiteljima, a da u kompostanu trenutno dolazi oko 90 tisuća tona biootpada. 

- Zbog čega aktualna gradska vlast od studenoga prošle godine nije dala oporabiteljima ni kilogram biootpada? upitala je Ćurković.

Rekla je da Zagrebu nužno treba energana, dodajući kako su svjesni da ništa neće ići preko noći i da je "ova vlast zatekla to što je zatekla", ali da ne postoje nikakvi konkretni planovi.


Gradska uprava odgovorila je Hini da Grad u većini slučajeva samostalno oporablja biootpad na kompostani na Jakuševcu te da okvirni sporazumi s privatnim oporabiteljima nisu obvezujući pa ih vrlo malo konzumiraju.

Na konferenciji se obratila i stanovnica Jakuševca Nataša Spevec.


- Stvarno se pitam je li dosta. Ne zanimaju nas više načini, ne zanimaju nas demagogije, ne zanimaju nas nikakva ispitivanja koja nam se obećavaju već ne znam ni ja koliko godina unazad, nego stvarno želimo da konačno prestane teror ne samo nad Jakuševčanima, nego svim stanovnicima Novog Zagreba - istok, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!