Tomašević: Surađivat ću s bilo kojom vladom, ako je to u interesu građana

29.10.2022.

11:31

Autor: Intervju tjedna/T.D./HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" te komentirao aktualne gradske teme.

Tomislav Tomašević je rekao da su kritike iz oporbe na njegov račun tragikomične, posebice iz HDZ-a i stranke Milan Bandić 365. 

- Kad se govori o prometu, 15 godina nije kupljen nijedan tramvaj, jedan metar tramvajske pruge nije izgrađen zadnjih 20 godina. Nije poanta vraćanja loptica oporbi nego rješavanje tih problema. Mijenjamo sustav odvoza otpada, povećat ćemo postotak odvajanja u Gradu Zagrebu i približiti se drugim velikim gradovima u Hrvatskoj. Sramota je da glavni grad toliko zaostaje u odnosu na Osijek. Zadnji kamioni za odvoz otpada kupljeni su prije pet godina. Sad se kupuju novi kamioni, javna nabava je u tijeku. Došao je najam dodatnih kamiona jer će trajati barem dvije godine proces javne nabave. Idemo s izgradnjom tramvajske pruge po Heinzlovoj i Sarajevskoj ulici. Trebali bi potpisati ugovor za kupovinu prvih 20 tramvaja, do kraja mandata vjerujem njih 60. Rješavamo sve te probleme koji su nagomilani 20 godina gdje je Zagreb doslovce zapušten, a financijski, kadrovski devastiran i infrastrukturno zapušten. Naravno da se to ne može riješiti u godinu i četiri mjeseca, rekao je Tomašević. 

Naglasio je kako je obnova privatnih zgrada što se tiče potresa u ingerenciji države, Fonda za obnovu i ministarstva.

- Mi sufinanciramo obnovu s 20 posto iz gradskog proračuna za što je predviđeno 160 milijuna kuna u ovoj godini. Bit će toliki iznosi i u sljedećoj godini. Naš posao je obnova javnih zgrada. Završili smo 4 cjelovite obnove i još dvije ćemo završiti do kraja godine. Što se tiče obnove nešto se jest ubrzalo otkad je došao novi ministar, rekao je.

O dječjoj bolnici u Blatu

- Projekt se pompozno najavljivao, a pet godina se nije pomaknuo s mjesta. Sad imamo nove imovinsko-pravne zavrzlame između države i grada, ali postoji politička volja s jedne i druge strane da se to konačno riješi i da konačno krene izgradnja dječje bolnice u Blatu kao početak za Nacionalnu sveučilišnu bolnicu koja se nikad nije završila, rekao je. 

Komentirao je i ideju prethodnog gradonačelnika koji je po njemu potpuno suludo forsirao tramvaj do zračne luke.

- Tko god je putovao po Europi zna da se traži brza željeznička veza između zračne luke i centra grada. Koji je smisao da ide tramvaj iz zračne luke do Kvatrića? Tko bi uopće koristio takvu vožnju koja bi trajala sat vremena? To jednostavno nije imalo smisla, istaknuo je.

Rekao je da će uvijek surađivati s bilo kojom vladom ako je to u interesu građana Zagreba.

Odvajanje i odvoz otpada

Istaknuo je kako su se za trenutni sustav s vrećicama odlučili jer je najjeftiniji model.

- Najpravedniji je i ljudi plaćaju onoliko koliko ne odvajaju miješani otpad. To je bitno kako bi kante maknuli s javnih površina. Zagreb je po broju kontejnera na javnim površinama do prije 6 mjeseci bio među prvima po glavama stanovnika u Europi. Mi smo s ovim novim modelom naplate oko 50 posto kanti maknuli s javnih površina tako da smo građane uvjerili da je to za njih isplativije i vizualno bolje za cijeli grad i to se dogodilo, rekao je.

Dodao je kako se ne može preko noći uvesti novi sustav koji će odmah funkcionirati, nego će se morati prilagođavati i trajat će.

- Puno manje miješanog otpada se sada odlaže, a enormno su se povećali papir i plastika. Naravno da se Čistoća mora tome prilagoditi. Centar je nikad čišći i sustav funkcionira. Idemo prema modelu gdje će svaka višestambena zgrada imati jednom tjedno odvoz papira i plastike. Dio građana je u žute vrećice počeo odlagati miješani otpad i takve stvari ćemo kažnjavati. Ako treba i otvaranjem sadržaja tih vrećica da bi utvrdili identitet osobe koja odlaže takav otpad i to će biti kažnjeno, poručio je.

Rebalans proračuna

- Uspjeli smo dobar dio inflacije apsorbirati internim uštedama, boljom kontrolom javnih nabava i daljnjim uštedama sa zaposlenicima. Drugi dio nismo i ostatak priče je mjera roditelj-odgojitelj za koji smo morali u rebalansu osigurati dodatnih 300 milijuna kuna jer smo računali na odluku Gradske skupštine prošle godine da ćemo uspjeti smanjiti tih 500 i nešto milijuna kuna godišnje na 200 i nešto u ovoj prvoj godini. Kao što znate, naši ciljevi su legitimni, ali da moramo postepenije smanjivati tu naknadu što smo i napravili s novom odlukom. Puno je manje kritika na tu odluku i više nije bilo prosvjeda ispred Gradske skupštine, rekao je. 

Komentirao je i USKOK-ovo podizanje optužnice protiv četvorice bivših članova Vlade.

- Postoji odgovornost Vlade da ako imate nekoliko ministara koji su bili u mandatu uhićeni i podignute optužnice, u svakoj zemlji Europske unije oporba bi tražila smjenu vlade, dodao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!