Novi model odvajanja otpada u Zagrebu: Provjerili smo kako funkcionira u praksi

01.10.2022.

19:17

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/HRT/V.G.

Tomašević bacio prvu ZG vrećicu

Tomašević bacio prvu ZG vrećicu

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Nakon tromjesečne odgode, u Zagrebu je napokon počeo novi model prikupljanja, odvoza i naplate otpada. Temelji se na takozvanim plavim vrećicama, po uzoru na Švicarsku. Cilj je potaknuti građane na recikliranje i odvajanje otpada jer tko bude bacao manje miješanog komunalnog otpada, plaćat će manje račune. Zagreb je krenuo u radikalnu promjenu, no novi model izazvao je mnoge neodumice i otpor dijela građana.


S plavom ZG vrećicom u jednoj i čip karticom u drugoj ruci i pred kamerama - gradonačelnik je pokazao kako se u Zagrebu od danas baca otpad.

- Danas zapravo ne počinje odjednom samo velika promjena koja će se odmah vidjeti, danas počinje proces, proces koji će trajati jer ni u jednom gradu nije išao preko noći, poručio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Prvi dan odmah i problemi. Kroz vrata ovog smetlarnika širine 80 centimetara ne stane kontejner širok 120, a trebao bi kako bi bio pod nadzorom.

- Mi nemamo za ovaj kontejner adekvatno mjesto pod ključem. Mi imamo naš smetlarnik i tome smo se htjeli prilagoditi, znači mi hoćemo kante, ovo ne ide, možemo ga staviti ispred ulaza, možemo ga staviti u haustor, ali on nije pod ključem, kazao je Mladen Mamić, stanar Knežije.

A to znači da ako im netko u kontejner za papir ubaci plastiku, platit će kaznu - od 700 do 1000 kuna.

- Kazne nećemo sigurno plaćati, jer sve uvjete imamo. Nemamo kante koje su nam potrebne da bi razvrstavali otpad, kazao je Mamić.

Kažu Holding je zakazao jer nisu osigurali uvjete za primjenu ove odluke.

- Na žalost u prvom planu su nekako ispale kazne, a ne ono što je dobro u ovoj odluci, što se trebalo promijeniti to se više praktički ne naglašava, smatra Renato Petek, zastupnik u gradskoj skupštini (SDP).

A to je odvoz otpada prema volumenu vrećice, što bi dugoročno trebalo voditi prema čišćem gradu, ali i smanjenju računa za odvoz.

No Petek tvrdi da ćemo odvoz od danas plaćati skuplje, a oporbeni HDZ - da se krši zakon jer građani unaprijed plaćaju uslugu koja nije izvršena.

- Naime, mi te vrećice kupujemo unaprijed i na taj način unaprijed naplaćujemo uslugu, smatramo da će sve to skupa pasti na visokome upravnom sudu, rekao je Mislav Herman, zastupnik u gradskoj skupštini (HDZ).

- Evo već je prvi problem nastao, a nije ni krenulo to. U Dubravi u kvartu od četvrtka stoje kante vani na ulici i nitko ih nije pokupio i pretpostavljam da ćemo mi to smeće morati vaditi van rukama i stavljati u te vrećice da ih pokupi netko, kazao je Ante.

- Pa vjerojatno će to staviti u auto pa će odnijeti baciti gore u Podsljemensku zonu jer ovo je sve stvarno bezveze, rekao je Dragan.

 - Ovo je mali korak za centar, velik korak za Zagreb, smatra Aleksandar.

Veliki projekt je počeo iako su mnogi detalji još nedorečeni.


Miješani komunalni otpad od danas se smije odlagati samo u standardiziranim vrećicama za otpad. S druge strane, papir, plastika, metal i staklena ambalaža te biootpad će se reciklirati.

U smeđe biospremnike - odlaže se kuhinjski otpad - ostaci i kora svježeg voća i povrća, primjerice, ostaci rezane mrkve za juhu ili kora jabuke, zatim ljuske jaja, talog kave, vrećice od čaja i ostaci kruha. U smeđi spremnik odlažu se i manje količine, primjerice papirnatih maramica i kuhinjskih ručnika. No, u smeđe spremnike ne smiju se odlagati ostaci termički obrađene hrane, kao što su: kuhano povrće, meso, kosti, koža te mliječni proizvodi, ulja i masti.

Žuti spremnici su za plastiku i u njih se odlažu vrećice, folije, boce od jestiva ulja, čaše i posude od jogurta, višeslojna ambalaža, konzerve od hrane i limenke od pića. U njih se pak ne smije odlagati plastična amblaža i limenke od boja, lakova i motornih ulja, kao ni od kemikalija.

Plavi spremnici služe za odlaganje papira - novina, časopisa, bilježnica, knjiga, papirnatih vrećica, kartonskih kutija, pisama, papira za printanje... Ne smije se odlagati zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, pelene i slično.


Pojednostavljeno - tko bude više odvajao, plaćat će manje račune. No, je li zaista sve to tako jednostavno? Građani imaju još mnogo nedoumica, kako model funkcionira u praksi?

- Možemo reći da je svaki početak težak pa tako i ovaj. Nije to lagano, bit će potrebno vrijeme. Žao mi je što to nije krenulo ranije kako bi se građani pripremili, rekao je Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika stanara Grada Zagreba.

- Svijest građana je na oko 31 posto oko razvrstavnanja, dodao je Vladanović dodajući kako ni u njegovoj zgradi nije sve onako kako bi trebalo biti.

Upitan što je s boksevima, Vladanović je rekao kako je učinjena velika diskriminatorna rzalika između uže povijesne jezgre i ostalih dijelova grada. Naime, uža povijesna jezgra ima pravo na financiranje podzemnih spremnika od strane Grada Zagreba, a ostali koji čine preko 98 posto će morati iz svojih vlastitih sredstava tj. pričuva platiti nadzemne spremnike.

- To nije konačno rješenje. Gradonačelnik je najavio da će u dogledno vrijeme te nadzemne boksve zamijeniti podzemni spremnici. Pa zašto ogromne novce investiramo u bokseve ako ćemo u dogledno vrijeme imati od grada financirane podzemne spremnike, upitao se Vladanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!