Komentari o 18 uhićenih te 8 novih zatvorenika u Remetincu

03.07.2021.

17:32

Autor: P.F./Hina/HRT

Tri dana, 18 uhićenih osoba, 8 novih zatvorenika u Remetincu

Tri dana, 18 uhićenih osoba, 8 novih zatvorenika u Remetincu

Foto: Dnevnik / HRT

I danas se dosta komentirala ovotjedna akcija USKOK-a i policije u kojoj je u Zagrebu uhićeno 18 osoba. Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević smatra da će u obračunu s korupcijom u vrijeme bivše gradske uprave biti još uhićenih, a tek treba vidjeti i kakav će biti pravosudni epilog cijele priče.

Tri dana, 18 uhićenih osoba, 8 novih zatvorenika u Remetincu. Dio uhićenih zaposlenici su Grada.

Tomašević: Zaposlenici uprave u istražnom zatvoru privremeno udaljeni

Upitan što će biti s uhićenim zaposlenicima zagrebačke Gradske uprave, gradonačelnik Tomašević potvrdio je kako su za neke dobili rješenje o određivanju istražnog zatvora i za njih su donijeli rješenje o privremenom udaljenju iz službe. Objasnio je kako se trenutačno radi o jednoj osobi, a za druge čekaju da dobiju isto takvo rješenje.

Gradonačelnik Tomašević naglasio je da je još kao gradski zastupnik upozoravao na način kako su se dodjeljivale u zakup javne površine u Gradu Zagrebu. Podsjetio je da je još 2019. pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću uručio reket za 'najkorumpiraniji Božićni sajam u Europi'.

Najavio je i da će sada zajedno sa SDP-om u zagrebačkoj Gradskoj skupštini promijeniti potrebne odluke i pravilnike jer imaju potrebnu većinu.

Tomašević je podsjetio da je jedan od njihovih prvih poteza bio da je cijelo Povjerenstvo koje odlučuje o davanju javnih površina u zakup potpuno promijenjeno.

- Nije jedan član ostao jer mislim da je to Povjerenstvo itekako bilo problematično i da je problematično radilo svih ovih godina, ustvrdio je.

Zagrebački gradonačelnik, na novinarski upit smatra li da će biti još uhićenih, odgovorio je potvrdno.

- Mislim da će biti i mislim da je ovo samo vrh sante leda, poručio je.

Smatra da sudski postupci trebaju trajati što kraće kako bi se utvrdilo je li bilo krivnje ili ne.

Malenica: Policija i USKOK rade svoj posao

Ministar pravosuđa Ivan Malenica tvrdi - ovo je dokaz da policija i USKOK rade svoj posao. 

- I ova uhićenja su rezultat višemjesečnog i višegodišnjeg rada neovisnih i samostalnih tijela i USKOK-a i policijskog USKOK-a koja su rezultirala ovim uhićenjima, rekao je.

Nakon ispitivanja svjedoka čeka se podizanje optužnice. Neki su priznali što im se stavlja na teret, surađuju, pa bi se istraga mogla i širiti. Oporba traži sudski epilog. No sudski postupci nerijetko traju godinama, pa ministar pravosuđa najavljuje izmjenu Zakona o kaznenom postupku.

Nakon što je Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo postupak razrješenja glavnog ravnatelja, reagirali su njegovi odvjetnici. Poručuju da je takav potez protuustavan i protuzakonit jer se ne poštuje presumpcija nevinosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!