Tomičević: Zdravstveni radnici su preplavljeni stresom

01.02.2022.

15:02

Autor: V.K./Studio 4/HRT

Marko Tomičević, dr. med.

Marko Tomičević, dr. med.

Foto: Studio 4 / HRT

Mihaela Pfeifer, glavna sestra respiratorno-intenzivističkog centra KBC-a Split, rekla je u emisiji Studio 4 kako je trenutno stanje u KBC-u Split 155 hospitaliziranih pacijenata. Od toga je 43 pacijenta u jedinici intenzivnog liječenja, od kojih je 38 na respiratoru. Naglasila je kako je počeo padati broj hospitaliziranih.


Mihaela Pfeifer, glavna sestra respiratorno-intenzivističkog centra KBC-a Split

Mihaela Pfeifer, glavna sestra respiratorno-intenzivističkog centra KBC-a Split

Foto: Studio 4 / HRT

Na pitanje koliko ih u Splitu zabrinjava nova podvarijanta omikrona, Pfeifer je rekla kako oni nemaju vremena razmišljati o tome. Oni u KBC-u Split žive dan po dan i nadaju se kako će sve ovo doći kraju.

- U protekle dvije godine najgori period nam je bio u proteklih nekoliko mjeseci, a posebno u posljednjem mjesecu kada smo dosegli vrhunac od 230 hospitaliziranih, rekla je i dodala kako smatra da se osoblje u ovoj pandemiji dosta dobro nosilo s novonastalom situacijom.

Istaknula je kako od samog početka pandemije imaju veliki broj kolega i kolegica koji su konstantno raspoređeni u intenzivistički centar i to je jedan veliki tim koji zajednički funkcionira već skoro dvije godine.

Pfeifer govori kako je danas puno lakše raditi zato što zaštitna oprema nije tako teška kao što je bila na početku pandemije, no, veoma je važan i timski rad svih koji rade, naglašava.

- Jako puno razgovaramo na radnom mjestu i to je ključ našeg uspjeha. Imamo veliku podršku od našeg ravnatelja i glavne sestre koji su svakodnevno s nama. Tko vas može bolje razumjeti od vaših kolega, naglasila je Pfifer.

Marko Tomičević, dr. med. iz KB Dubrava istaknuo je kako je bolnica od početka pandemije imala ambulantu za psihološku pomoć zaposlenika.

- Istraživanja pokazuju kako raste broj kolega koji imaju potrebu za korištenjem lijekova za smirenje. Prije pandemije ih je bilo 4,5 posto, a sada ij 20, 4 posto, rekao je.

Naglašava kako bi sustav trebao organizirati programe za antistres kod zdravstvenih djelatnika koji rade u teškim uvjetima. To su, kako kaže, posebno medicinske sestre koje su doživjele veći stres od bilo koga od nas.

- Simptomi depresivnosti ili anksioznosti su signali da se treba potražiti pomoć, rekao je.

Tomičević govori kako je istraživanje pokazalo da se sestre u Splitu bolje nose sa stresom od sestara u Zagrebu. Naglašava kako je to sigurno razlog što su medicinske sestre u Zagrebu preživjele i 2 potresa.

Pfifer je rekla kako je za dobru situaciju u KBC Split zaslužno zajedništvo.

- Mnoge kolegice i kolege se javljaju za dobrovoljno „duplanje” smjena. Kada vidite koliko je to bolesnika kojima je potrebna naša skrb i pomoć, te jedna topla riječ, vi više ne gledate ni koliko je sati i je li vaša smjena završila, naglasila je.

Dodaje kako ovaj period za zdravstvene radnike već dugo traje te kako su oni preopterećeni.

- Nadamo se da će svi shvatiti kako ovo nije bitka zdravstvenih radnika, već je ovo bitka svih nas, istaknula je Pfifer.

Tomičević ističe kako kumulativni stres može prijeći u traumu. Kako kaže, zdravstveni radnici su preplavljeni stresom.

- Dolazi i do suicida kolega koji su radili u intenzivnoj njezi i koji su viđali smrt, kazao je među ostalim Marko Tomičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!