08:43 / 04.01.2021.

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Tomislav Fiket: Mogući potresi i jači od 5 prema Richteru

-

-

Foto: - / -

Jutros u 7.49 seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su priločno jak potres s epicentrom kod Petrinje.
Jutros u 7.49 seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda je bila 4,2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj, objavila je Seizmološka služba.

➡️ Epicentri potresa 28. i 29. prosinca
➡️ Posljedice potresa - iz minute u minutu  - Mi smo najavljivali da će serija, nažalost, potrajati i da su mogući potresi i jači od magnitude 5 prema Richteru, rekao je seizmolog Tomislav Fiket u emisiji Studio 4.Podrhtavanja će trajati, dodaje, barem godinu dana.

- Nadamo se da je na petrinjskom području za taj rasjed to bio najjači udar i da slijedi smirivanje. Ono što želite čuti da se na području Hrvatske neće dogoditi u skorije vrijeme nijedan jači potres, nažalost, mi seizmolozi to ne može reći, ta opasnost nije isključena, rekao je Fiket.

Osvrnuo se i na jučerašnji potres magnitude 2,7 u Remetama. Rekao je da on pripada ožujskom epicentralnom području te kako se nada da je to još samo jedan u nizu zagrebačke serije. 
Na pitanje je li iznenađujuće što su dva različita rasjeda aktivna, što je inače rijetkost, odgovorio je kako je nezgodno što se to dogodilo u kratkom razdoblju, ali da nije neuobičajeno. Dodao je da je seizmička aktivnost pojačana na širem području Hrvatske, ali i okolice.

Fiket je istaknuo da imamo mnogo povijesnih zgrada koje su građene prije nego što su napravljeni protupotresni elaborati.

- Cigla i žbuka, nema armature, armiranog betona, učvršćenja. To je i teško riješiti, zahtijeva ogromna sredstva. Trebali bi ostaviti vanjski izgled, a unutrašnjost kompletno napraviti od novih materijala, rekao je Fiket.

Dodao je da su dojave građana iznimno važne za seizmologe kako bi zabilježili što je konkretno potres napravio na površini.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!