Evo gdje su bili epicentri potresa 28. i 29. prosinca

Video koji prikazuje epicentre potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine oko Petrinje, objavila je večeras Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a.

➡️ Akcija HRT-a UZ NAS NISTE SAMI - pomoć stradalim područjima 
➡️ Novi potres u Sisačko-moslavačkoj županiji
➡️ Posljedice potresa u Hrvatskoj - informacije iz minute u minutu  
➡️ Šef Crvenog križa: Lažne vijesti otežavaju nam rad 
➡️ Siščani: Najgora je neizvjesnost 

"Kružići su proporcionalni magnitudi potresa, a vrijeme je prikazano u UTC vremenu (engl. Coordinated Universal Time), koje je za jedan sat manje od onog u Hrvatskoj", navodi se među ostalim u priopćenju Seizmološke službe.
Potres 28. prosinca, magnitude 5 po Richteru, pogodio je područje Sisačko-moslavačke županije. Epicentar je bio kod Petrinje. Isti dan uslijedilo je još nekoliko jačih potresa, a sutradan u 12.19 razorni potres od 6,2 po Richteru.

Nakon potresa 29. prosinca uslijedili su i brojni naknadni, a večeras u 19 sati bio je prilično jak s epicentrom 6 km zapadno od Petrinje, magnitude 3.5 prema Richteru. Petrinjsko epicentralno područje pogodilo je od 28. prosinca 374 potresa, a čak 109 u posljednja dva dana, pokazuju preliminarni podaci Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.


Foto: youtube Seizmološka služba

Dan žalosti u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je danas Dan žalosti za sve stradale u potresu u Sisačko-moslavačkoj i okolnim županijama. Tim su povodom izrazili sućut svim žrtvama i njihovim obiteljima premijer Andrej Plenković, predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ozlijeđeno je nekoliko desetaka ljudi, oštećene su tisuće obiteljskih kuća, zgrada i institucija, a najviše je stradalo samo središte Petrinje.