10:38 / 01.06.2021.

Autor: B.A./HRT

Tomašević: Primopredaja u petak, ništa nećemo raditi preko koljena

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Tomislav Tomašević danas je održao prvu konferenciju za medije nakon što je izabran na mjesto gradonačelnika Zagreba, na kojoj je najavio da će primopredaja vlasti biti obavljena u petak u 8 sati. Tomašević je rekao kako očekuje civiliziran prijenos vlasti, kao i dobru suradnju s Vladom.

Tomašević je još jednom zahvalio svim građanima koji su im dali povjerenje, koje, kako je rekao, jako obvezuje.


- Doista ćemo dati sve od sebe u sljedeće četiri godine da Grad Zagreb dobije upravu kakvom će se građani ponositi, rekao je Tomašević na konferenciji za medije ispred Gradskog poglavarstva.


Dodao je kako očekuju da će u petak u 8 ujutro biti održana primopredaja vlasti, prvi put nakon 20 godina - ako ne bude žalbi na rezultate izbora, što ne očekuju.


- Razgovarao sam s gospođom Pavičić Vukičević o tome, to je termin koji smo dogovorili, rekao je Tomašević.

Rekao je da će se prvi dan upoznavati s radom ureda i dogovoriti sastanke sa svim pročelnicima jedan na jedan, koji će biti održani idući tjedan. Nakon toga će ići u daljnje korake. Tomašević je najavio i sastanke s upravom Holdinga, nakon čega će uslijediti daljnje odluke.


O sastancima s SDP-om: "Ne očekujemo probleme"

Paralelno s time imat će sastanke s SDP-om o konstituiranju većine u Gradskoj skupštini.


- Budući da su programi podudarni, tu ne očekujemo nikakve probleme, rekao je Tomašević, dodavši da će programska suradnja biti temelj za konstituiranje većine. Konstituirajuću sjednicu očekuju oko 20. lipnja.

Tomašević je za sljedeći ponedjeljak najavio sastanak sa svim strankama koje su ušle u Gradsku skupštinu, na kojemu bi trebao biti točno određen datum konstituirajuće sjednice. Čestitao je svim strankama koje su ušle u Skupštinu.

Ništa preko koljena

Tomašević je rekao da očekuje civilizirani prijenos vlasti te konstruktivnost od svih dosadašnjih pročelnika, što se, dodao je, do sada već pokazalo.

- Ništa nećemo raditi preko koljena. Kao prvo, želimo imati razgovor sa svim postojećim upravama, nadzornim odborima, pročelnicima, i nakon toga ćemo donositi odluke kako dalje, rekao je Tomašević.


Kao jedan od prioriteta istaknuo je obnovu.


Poručio je da je ključno da gradska poduzeća funkcioniraju odmah.

SDP-u predsjednik Gradske skupštine?

Odgovarajući na novinarska pitanja o pregovorima s SDP-om i mogućnosti da ta stranka dobije mjesto predsjednika Gradske skupštine, Tomašević je rekao da je to opcija te da je sasvim uobičajeno da partner u većini koji ima manje zastupnika dobije to mjesto, ali da ne želi takve odluke donositi jednostrano i prije razgovora s SDP-om.


Tomašević je potvrdio da će Rada Borić biti zastupnica u Gradskoj skupštini, dodajući da će na njezino mjesto zastupnice u Saboru vjerojatno doći Ivana Kekin. Rekao je da će on sam danas staviti svoj mandat u Saboru u mirovanje.

"Očekujem da ćemo na korist građana dobro funkcionirati s Vladom"

Tomašević se osvrnuo na jučerašnje opaske premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na račun Možemo!


- Naravno da ne kopiramo HDZ. Posebice ova izjava, kako je ono rečeno, da mi, što smo rekli, da želimo mijenjati Zagreb da bismo promijenili Hrvatsku, da mi imamo nešto protiv Hrvatske... Mi imamo nešto protiv ovakve Hrvatske koja je puna korupcije, i koja ne funkcionira i koja stagnira, rekao je Tomašević.


Dodao je da još nije dobio čestitke premijera te da se nisu čuli, ali da je sastanak s premijerom jedna od prvih stvari koje bi htio da se dogode, kako bi razgovarali o ključnim projektima za koje je nužno partnerstvo Vlade i grada - to je prije svega obnova, ali i EU-projekt Centar za transplantacijsku medicinu, projekt nove bolnice u Novom Zagrebu...


- Bez obzira na naše političke pozicije, bez obzira na razlike u političkim svjetonazorima, bez obzira i na to što smo mi oporba u Hrvatskom saboru, očekujem da ćemo na korist građana dobro funkcionirati s Vladom, rekao je Tomašević.


Najavio je da će među prvim sastancima biti i sastanak s ravnateljem Fonda za obnovu, a tražit će i sastanak s ministrom graditeljstva.

Tomašević je gradskim zaposlenicima poručio da svi oni koji će raditi svoj posao nemaju što brinuti. Ako se utvrde nepravilnosti, da je netko zaposlen na poziciju za koju nema odgovarajuću stručnu spremu, to nećemo tolerirati, dodao je.

Dolenec: Pozivamo građane da sudjeluju u promjenama

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je kako će, da bi postigli ciljeve, upravljati transparentno, odgovorno i efikasno.


- Potrebno je značajno povećati kapacitete gradskih institucija, rekla je Dolenec, poručivši kako su spremni za probleme koji ih čekaju.


- Pozivamo građane da sudjeluju u promjenama koje dolaze, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!