11:25 / 25.03.2021.

Autor: HRT

Potresom pogođena područja: produljena odluka o naplati električne energije, i dalje bez naplate cestarine

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: HRT / IMS

Ministar Tomo Medved na današnjoj je sjednici Vlade izvijestio je o stanju na potresom pogođenim područjima. Za prioritetno uklanjanje objekata je dosad prijavljeno ukupno 557 objekata, od toga u Sisačko-moslavačkoj županiji 513, u Karlovačkoj 24 i u Zagrebačkoj županiji 20. Vlada je potvrdila i odluke da će država za stradale na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji snositi troškove električne energije za travanj, a Hrvatske ceste i dalje neće naplaćivati cestarinu od Zagreba do Siska. 

Dosad je definirano 90 prioritetnih objekata na području grada Petrinje, 92 na području grada Siska i 49 na području grada Gline.

U Sisku započinje proces uklanjanja oštećenih obiteljskih kuća koje će biti uklonjene aktivacijom okvirnog sporazuma Državnog inspektorata nakon izvršenja pripremnih radnji.

Za obnovu je zaprimljeno 6068 zahtjeva. I dalje se radi na osiguravanju privremenog smještaja za stanovništvo, rekao je. Dosad je postavljeno 1770 kontejnera i mobilnih kućica, a na električnu energiju priključeno je 2043 objekta.

Na skladištu u Lekeniku imaju spremne 122 mobilne stambene jedinice od kojih planiraju uspostaviti dva kontejnerska naselja - sa 60 kontejnera u Sisku i 38 u Mošćenici.

- Naglašavam i napor koji je učinjen na području Gline, gdje smo završili postavljanje kontejnerskog naselja od 38 stambenih kontejnera i u subotu se useljavaju prvi korisnici, rekao je.

Ministar Medved kao važnu aktivnost istaknuo je i onu koji provodi Hrvatski crveni križ, koji poduzima aktivnosti sanacije bunara na području gdje nije moguće osigurati priključak na vodovod. Dosad su, rekao je, obavili sanaciju 30 bunara.

Tijekom ovog tjedna Hrvatski crveni križ podijelio je 28 tona hrane. 

Prijavljeno je ukupno 40435 oštećenih objekata, pregledano ih je 92,18 posto, izvijestio je ministar. Rezultati pregleda su da je 4517 objekata s crvenom oznakom, 8027 s oznakom žuto i 24732 s oznakom zeleno. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!