Tomo Medved za Hrvatski radio: Ručak će dobiti svi

27.02.2021.

10:29

Autor: HRT

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera za saniranje posljedica potresa Tomo Medved poručio je u subotu da će ručka biti za sve dokle god za to bude postojala potreba, opovrgavajući tako napise kako od 1. ožujka oni koji u Petrinji nemaju crvenu naljepnicu na kući neće dobiti ručak.

- A za to koliko potreba postoji, nadležni su općine i gradovi koji te informacije dostavljaju Stožeru, istaknuo je Medved u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu".

Mediji navode da je obavijest kako od 1. ožujka nitko tko u Petrinji, nakon potresa, nema crvenu naljepnicu na kući neće dobiti ručak stajala na šatoru u Vatrogasnoj ulici nekoliko dana, a onda je nestala.

- Želim opovrgnuti napise koje smo mogli vidjeti i danas u nekim dnevnim novinama. Od prvog trenutka RH pruža potporu svojim građanima i tako će ostati dokle god postoji potreba za to, poručio je Medved.

Obveza je, kaže, gradova i općina da Stožeru dostavljaju informacije o potrebnoj količini hrane.

- Kolike god oni potrebe iskazali, mi ćemo ih osigurati, istaknuo je.

Opadanje broja zahtjeva opravdava činjenicom da je došlo ljepše vrijeme. Naveo je da je Glina 20. veljače imala 2200 traženih obroka, a danas je to 1700.

Ponovno je istaknuo da je utvrditi brojno stanje u ovlasti općina i gradova, poručio je da "ni na koji način ne dolazi u obzir ukidanje ili smanjivanje količina potrebitih obroka".

Medved je naveo da je od potresa do danas pozicionirano 1520 kontejnera ili mobilnih kućica neposredno uz obiteljske kuće, 1867 zamjenskih objekata spojeno je na električnu energiju, a napravljeno je 50 novih trafostanica.

Među ostalim, uspostavljeno je više od deset kontejnerskih stambenih naselja, među kojima je najveće u Petrinji s 83 stambena i šest tehničkih kontejnera.

U pripremi je postavljanje kontejnerskog naselja u Glini, a 46 kontejnera je u logističkoj bazi u Lekeniku spremnih za pozicioniranje.

Medved je naglasio da je ukupno 11.510 objekata oštećeno do te mjere da se u njima ne može stanovati.

Dosad je prikupljeno 1696 zahtjeva za obnovu ili sanaciju, a od ponedjeljka se otvara ured i u Glini, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!