Bivši ukrajinski veleposlanik u RH: Gađati nuklearku, to je zločin protiv čovječanstva

04.03.2022.

09:08

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Markijan Lubkivsky, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj

Markijan Lubkivsky, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Deveti je dan ruske invazije na Ukrajinu.Razaranje gradova, raketiranje, ubijeni civili, izbjeglički val koji je svakim danom sve veći, sve su to potresne slike koje nam svaki dan stižu iz Ukrajine, a stanje se mijenja iz minute u minutu.

Ovoga jutra u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" najnovije informacije rekao nam je Markijan Lubkivsky, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj.

- Noć je bila jako teška, ponovno su bili gađani ukrajinski gradovi i dogodilo se raketiranje zaporoške nuklearne stanice. Mi smo je narod preživio katastrofu u Černobilu. To je bila svjetska tragedija, koja je odnijela puno života. Noćas je gađana elektrana, ovo je nešto nevjerojatno. Oni gađaju što im padne napamet. Ovo je zločin protiv čovječanstva, istaknuo je u emotivnom javljanju.

Nedostaje mi riječi izraziti ono što osjećaju ukrajinski ljudi, dodaje Lubkivsky ističući da je elektrana oštećena.

- Oštećena je, to su administrativne zgrade i bio je veliki požar. Po mojoj informaciji elektrana je pod kontrolom ruskih snaga i sada nema opasnosti jer nema zračenja. Mi imamo 15 blokova u Ukrajini. Ako bi se dogodilo da raketa pogodi jedan od tih blokova to će biti velika nesreća za cijelu zemlju i Europu.

Govorio je bivši veleposlanik i o opskrbnim lancima u Ukrajini.

- Neprijatelj bi htio okružiti Kijev i da on padne. To je cilj. Proteklih sedam dana, bilo je tri atentata na predsjednika Ukrajine. Što se hrane i namirnica situacija je pod kontrolom, zahvaljujem Hrvatskoj i drugim zemljama. Od Harkova oni žele napraviti Staljingrad koji je bio totalno uništen od strane nacističke Njemačke. Mi moramo zatvoriti nebo nad Ukrajinom, danas, maksimalno sutra. Ako to ne bude doneseno, nećemo preživjati.

Dodaje da je situacija u bolnicama pod kontrolom, ali da je puno ranjenih.

- Javili su maloprije i da je pogođena škola u Žitomiru. Eto.

Osvrnuo se i na pregovore između Ukrajine i Rusije, očekuju da se naprave humanitarni koridori da ljudi mogu izaći, da ne b poginuli pod bombama.

- Po nekim informacijama pregovori bi se mogli nastaviti i danas.

Dodaje da je moral i dalje visok, da postoji motivacija.

- Ima dovoljno ljudi, morala i motivacije. To je naša zemlja, mi nemamo kuda.

Govoreći o predviđanjima kako će se stvari razvijati, ističe da sve ovisi o jednom čovjeku. On se zove Vladimir Putin, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!