15:54 / 26.06.2019.

Autor: P.F./HRT

Toplinski val zahvatio Hrvatsku, prilagodimo se!

-

-

Foto: - / -

Nakon kratkog predaha za vikend, od početka tjedna Hrvatska se ponovno zagrijava na pravim ljetnim temperaturama. One posljednjih dana opet prelaze 30 °C. U ostatku Europe još je i gore.
Zbog toplinskog vala koji je stigao u Hrvatsku, Državni hidrometeorološki zavod podignuo je za jug zemlje upozorenje zbog vrućine na crvenu, najvišu razinu. I ostatak zemlje je pod alarmom, ali narančastim i žutim. U 16 sati u Splitu i Rabu izmjereno je 36°C, u Šibeniku 35°C.

Nakon kratkog predaha za vikend, od početka tjedna Hrvatska se ponovno zagrijava na pravim ljetnim temperaturama. One posljednjih dana opet prelaze 30 °C, stoga liječnici pozivaju građane da se pridržavaju osnovnih pravila. 

Za kronične bolesnike i starije osobe osnovna preporuka je da ne izlaze od 10 do 18 sati te da obvezno uzimaju lijekove koje i inače koriste. Svi trebaju piti puno vode, izbjegavati sunce koliko je god moguće, a oni koji to ne mogu, nositi zaštitu od sunca. Posebno se upozorava na korištenje klimatizacijskih uređaja. Preporuka je da razlika između unutarnje i vanjske temperature ne bude veća od 7 °C.

Vruće vam je i sparno?! Bit će i više!

Sutra nam slijedi vrhunac toplinskog vala i na kopnu i na moru. Valja računati na temperaturu zraka često oko ili iznad 35°C. To je temperatura koja može utjecati na zdravlje te se treba pripaziti, držati se preporuka. Aktivnosti na otvorenom treba prilagoditi vremenskim prilikama ako je moguće.
Meteorologinja Državnog hidrometeorološkog zavoda Dunja Plačko Vršnak  rekla je za HRT kako ovakve temperature nisu toliko neuobičajene za ovo doba godine.

- Iz Afrike dolazi svakim danom sve topliji zrak. Vrhunac tog toplog zraka nad Hrvatskom bit će sutra. Temperature i više od onih koje prognoziramo za sutra zabilježene su i proteklih godina, rekla je Plačko Vršnak.

- U svijetu klimatskih promjena sve su češći ekstremni - suša i visoke temperature, a s druge strane, primjerice upravo u Rumunjskoj i Srbiji, velike poplave. Na ekstreme se, nažalost, moramo nekako naviknuti i njima se prilagoditi, rekla je meteorologinja.


Vruće je i u ostatku Europe gdje će temperature biti još više te prelaziti 40 °C. Meteorolozi previđaju da će val toplog zraka iz Afrike preplaviti kontinentalni dio Europe, od Španjolske do Švicarske, a doći će i do Skandinavije. Zbog sparine će većina Europljana imati osjećaj da je 47 °C.

I na kraju, nije zgorega ponoviti detaljne upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobito za starije i kronične bolesnike, a prema kojima se građane moli da se pridržavaju sljedećih uputa i tako zaštite svoje zdravlje:

● rashladite tijelo i pijte redovito i dovoljno tekućine te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera ● izbjegavajte boravak na suncu 10-18 sati, posebice djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.) ● osobe koje rade na otvorenom se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta ● tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi ● nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala ● koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela ● jedite češće male i što tekućije obroke ● nastojte rashladiti prostor u kojem živite ● koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom ● smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće - danju zatvorite prozore i spustite rolete ● stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili poslijepodnevno sunce ● ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu ● ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana

Građanima se također preporučuje da se pridržavaju preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te da u slučaju potrebe pomoć potraže od Hitne pomoći na broj 194 ili centar za hitne situacije 112.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!