Tradicionalno Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Hrvatsku

12.12.2021.

12:43

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

 Tradicionalno Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Hrvatsku

Tradicionalno Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Hrvatsku

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Betlehemsko svjetlo u nedjelju je tradicionalno stiglo u Zagrebačku katedralu, u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske i pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, uz poruku širenja mira među ljudima.

- Betlehemsko svjetlo i ove godine tradicionalno stiže u Hrvatsku, točno u podne stiglo je pred Zagrebačku katedralu, donio ga je Savez izviđača Hrvatske koji će ga potom uručiti rektoru katedrale Josipu Kuhtiću. Zbog epidemioloških mjera i štete koja je na katedrali nastala u potresu prošle godine, svjetlo neće biti uneseno u katedralu nego u kapelicu pokraj nje, gdje će i svijeće biti zapaljene, izvijestila je novinarka Tamara Marković za Dnevnik HTV-a.


- Inače, Betlehemsko svjetlo je simbol mira, a iz Saveza izviđača kažu nam kako dijeljenje ovog svjetla simbolizira dijeljenje dobrote među ljudima. Austrijski izviđači svake godine po svjetlo idu u Betlehem, donose ga u Beč, odakle se širi i u ostale europske zemlje. Naši izviđači odnijet će ga ove godine i u državne institucije, a napravljena je i posebna mobilna aplikacija u kojoj će se moći vidjeti sva mjesta u Hrvatskoj na koja je stiglo Betlehemsko svjetlo, sve općine, gradovi i sela, te će građani putem te aplikacije moći ostavljati i svoje poruke mira, kaže Marković.

Donošenje Betlehemskog svjetla mira već 29. godinu organizirao je Savez izviđača Hrvatske čiji su predstavnici ranije u nedjelju na graničnom prijelazu Bregana svjetlo preuzeli od slovenskih skauta.

Pokrovitelj tog događaja i ove je godine bio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je zajedno s izviđačima sudjelovao u ceremoniji predaje svjetla ispred Katedrale.

Jandroković je rekao novinarima da Betlehemsko svjetlo simbolizira povezanost među ljudima i narodima, simbolizira mir i radost Došašća.

- Tako da s tom sviješću šaljem i poruku svima da budemo bolji ljudi, da poštujemo jedni druge, da se radujemo i preispitujemo svoje odluke kako bismo postali još bolji ljudi, poručio je.

Betlehemsko svjetlo mira prihvaćeno je kao simbol mira svugdje u svijetu, a prema tradiciji svjetlo u Spilji Isusova rođenja u Betlehemu na prvu nedjelju Došašća pali predstavnik austrijskih izvođača i potom ga donosi u Austriju.

Austrijski izviđači su u subotu fenjere sa svjetlom nakon mise u Salzburgu ponijeli prema susjednim zemljama gdje su ga na granici preuzeli izviđači iz tih zemalja koji ga potom dalje prenose izviđačima njima susjednih zemalja, ali i gradove, ustanove i vjerske institucije i domove.

Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje jedni drugima žele mir i dobro te da je zadatak svih nas da širimo mir među ljudima, poručili su predstavnici Saveza izviđača koji je i ove godine pripremio aplikaciju koja će prikazivati mjesta u koja su izviđači donijeli svjetlo dok će primatelji uz lokaciju moći upisati svoje poruke mira.

Zbog pandemije koronavirusa i zatvorene katedrale donošenje svjetla održano je na platou ispred Katedrale, a potom ga je član Saveza izviđača Hrvatske Nikola Kovačević, uz sudjelovanje predsjednika Sabora predao rektoru katedrale mons. Josipu Kuhtiću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!