Tragedija na Hvaru: Preminuo muškarac, djeca u teškom stanju, odrasli stabilno

13.08.2019.

13:35

Autor: P.F./T.V./HRT

default error photo
Pet osoba zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezeno je na pružanje liječničke pomoći u splitsku bolnicu.
Talijanska obitelj koja je ljetovala na brodu doživjela je tragediju kod Hvara. Sumnja se na trovanje. Muškarac je preminuo na brodu, a pet je osoba helikopterom prevezeno u splitsku bolnicu. Dvoje djece u teškom je stanju.

Po najnovijim informacijama s kojima se iz Splita javio novinar HRT-a Željko Valčić djeca se i dalje bore za život, a liječnici ulažu maksimalne napore kako bi preživjela.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Pojavile su se dvije spekulacije oko uzroka trovanja - hranom ili plinom. Svih šest talijanskih turista bilo je jučer na večeri u jednom hvarskom restoranu, a navodno, između ostalog, konzumirale su se i dagnje pa je sanitarna inspekcija provela nadzor tog restorana. U poslijepodnevnim satima restoran je ponovno otvoren pa je za pretpostaviti da uzrok nije trovanje hranom. Druga, vjerojatnija spekulacija, je trovanje plinom na turističkom brodu. Svih šest osoba je provelo je noć u kabinama broda. Moguće je da su otrovani plinom iz nekog od sustava broda. No sve su to spekulacije, a pravi razlozi ove tragedije doznat će se sutra nakon što se obavi istraga i nakon što se u splitskoj bolnici obave sve pretrage.

Doznajemo i da sutra prema Splitu kreću forenzičari iz Zagreba kako bi pregledali brod i njegove sustave.

Voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi prim. doc. dr. sc.. Branka Polić kaže kako su djeca u veoma teškom stanju,

- Životno su ugrožena, na respiratoru su oboje. Nažalost, imamo multiorganska zatajenja. Poduzimamo sve mjere intenzivnog liječenja i sve nadomjesne terapijske postupke kako bismo pomogli, rekla je doc. Polić. Istaknula je da je primarno započelo s neurološkim simptomima, a sada su se razvili i multiorganski simptomi - problemi s plućima, srcem, jetrom.

- Svi vitalni organi su zatajili, rekla je dr. Polić dodavši da im je trenutačno teško reći što je uzrok. Ne znamo detalje o tome što se događalo. O čemu se radi znat ćemo nakon detaljne dijagnostičke obrade, poručila je.

Doc. Polić kaže da je teško davati bilo kakve prognoze.

- Mi se i dalje borimo za njihov život. Borimo se svim raspoloživim sredstvima koje moderna intenzivna medicina ima. Djeca su tu samo nekoliko sati, teško je bilo što prognozirati. A što će nam dijagnostika pokazati to ćemo tek vidjeti, rekla je. 

Naglasila je kako je u pitanju jedan od najtežih slučajeva u njezinoj karijeri te je potvrdila da je s godišnjih odmora na posao pozvala sve raspoložive liječnike i sestre.

Potvrdila je da su djeca talijanski državljani istaknuvši kako dječak ima 5 godina, a djevojčica 14.

Doc. dr. sc. Dragan Ledina iz Klinike za infektologiju KBC-a Split potvrdio je da su zaprimljene tri osobe, 64-godišnji muškarac te dvije žene u dobi od 44 i 56 godina.

- Kod dvoje je lagana klinička slika i bit će zbrinuti kroz dnevnu bolnicu, a kod jedne žene je srednje teška i bit će zadržana na bolničkom liječenju. U ovom trenutku još nisam siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne etiologije odnosno neka zarazna bolest. No, možemo reći da se radi o intoksikaciji, odnosno unosu toksina u organizam, rekao je Ledina.

Liječnici još nisu sigurni je li intoksikacija bila putem usta ili putem disanja.

- Obrada je u tijeku. Ide u dva smjera - infektivno da se isključi virus ili bakterija, a drugi smjer je toksikološka analiza krvnih uzoraka. Osnovni laboratorijski nalazi troje bolesnika su, izuzev malih odstupanja, uglavnom u granicama, rekao je Ledina.

Također je rekao da su nalazi dvoje djece, koja su hospitalizirana na Firulama nešto lošiji i nalaze se na odjelu intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti.

Ledina je dodao da je još teško reći o čemu je riječ, a detalji bi se trebali doznati ujutro.

- Mi smo oko 10.10 zaprimili informaciju da je kapetan broda najavio uplovljavanje u hvarsku luku jer je na brodu pronađen mrtav muškarac. Pet osoba koje su se također nalazile na brodu zbog lošeg stanja prebačeno je u splitsku bolnicu kako bi im bila pružena liječnička pomoć, rekla je Antonela Lolić iz PU splitsko-dalmatinske.  

Potvrđeno nam je i da je riječ o stranim državljanima, Talijanima. O događaju je obaviješteno Državno odvjetništvo u Splitu, a očevid će obaviti  zamjenik županijskog državnog odvjetnika na mjestu događaja uz asistenciju policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!