10:24 / 25.01.2022.

Autor: HRT

Transparency International objavio izvješće o korupciji: Hrvatska stagnira

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Transparency International objavio je godišnje izvješće o indeksu percepcije korupcije, u kojem je Europska unija s prosječnim rezultatom od 66 bodova među najboljim regijama svijeta. Hrvatska već treću godinu zaredom stagnira po broju bodova na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala (TI), navodi se u godišnjem izvješću svjetske organizacije za borbu protiv korupcije.


Na ljestvici od 180 država Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova. I dalje smo, dakle, među korumpiranim državama Europske unije. Od nas su lošije Bugarska, Mađarska i Rumunjska. Tako Slovenija ima 57 boda, Hrvatska 47, Crna Gora 46, Sjeverna Makedonija 39 Srbija 38, a Bosna i Hercegovina 35 bodova, stoji u izvješću. Velika većina država, njih 131, također je prošle godine stagnirala u borbi protiv korupcije. Svoj rezultat poboljšalo je 25, a pogoršalo 23 država. 

Listu predvode Danska, Finska i Novi Zeland s 88 bodova, a u vrhu su i Norveška (85), Singapur (85), Švedska (85), Švicarska (84), Nizozemska (82), Luksemburg (81) i Njemačka (80).

Najgore stoji Južni Sudan s 11 bodova, a ispred njega su Sirija i Somalija (13), Venezuela (14), Jemen, Sjeverna Koreja i Afganistan (16).

TI je u ovogodišnjem Indexu izdvojio Sloveniju koja je pala na povijesno nizak broj bodova, no ipak daleko više od Hrvatske ima ih 57.

Susjedna država je od prošle godine izgubila 3 boda, a TI kao razloge navodi pritiske na neovisna nadzorna tijela, prijetnje slobodi okupljanja i napade na javne medije.

TI upozorava kako je pandemija koronavirusa dala priliku vlastima u svijetu da ne poštuju mjere transparentnosti i guše prosvjede, što je umanjilo povjerenje javnosti u institucije. Imuna nije bila ni Europska unija čije su članice na listi među onima s najmanje korupcije. TI tako navodi skandal s 'zlatnim putovnicama' u Cipru, nepravilnosti u ugovorima s državom u Ujedinjenom Kraljevstvu i javnoj nabavi maski u Njemačkoj, te nenamjenskom trošenju sredstava za borbu protiv covida-19 u Nizozemskoj.

TI, organizacija sa sjedištem u Berlinu, kao neke od najvećih prijetnji demokraciji u prošloj godini navodi represiju prosvjeda u Bjelorusiji, zatvaranje medija i civilnih organizacija u Nikaragvi, nasilje nad prosvjednicima u Sudanu i atentate na borce za ljudska prava u Filipinima. Upozorava se kako se sustavi provjera i ravnoteža ne ugrožavaju samo u državama sa sustavnom korupcijom i slabim institucijama, nego i u snažnijim demokracijama.

Mnoge države s dobrim rezultatom na CPI-ju i dalje podržavaju transnacionalnu korupciju, dodaje TI. Indeks percepcije korupcije pokrenut je još godine 1995.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!