Otvoreno o izmjenama zakona zbog curenja informacija

15.02.2023.

22:29

Autor: Otvoreno/V.K./IMS/HRT

Treba li kazneno goniti curenje informacija iz istraga?

Treba li kazneno goniti curenje informacija iz istraga?

Foto: Otvoreno / HTV

Treba li kazneno goniti curenje informacija iz istraga? Je li to gušenje demokracije ili zaštita prava na privatnost? Jesu li izmjene dvaju zakona udar na istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj? 

Galerija
 Marija Selak Raspudić, Klub zastupnika Mosta, Foto: Otvoreno/HTV
 Sunčana Roksandić, Pravni fakultet u Zagrebu, Foto: Otvoreno/HTVArsen Bauk, SDP, Foto: Otvoreno/HTVDamir Habijan, HDZ, Foto: Otvoreno/HTV

O tome su govorili u emisiji Otvoreno, urednika i voditelja Mislava Togonala, Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta), Damir Habijan (HDZ), Arsen Bauk (SDP) i Sunčana Roksandić s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Bauk govori kako je predsjednik Vlade u nadahnutom govoru predložio da se vratimo na zakonsko rješenje koje je bilo do 2013. godine kada su istrage bile tajne i onaj tko bi učinio dostupnim informacije iz istrage bio bi kazneno odgovoran.

- Promjenom 2013. godine istraga je učinjena nejavnom, što znači da javnosti nije dopušteno sudjelovati u njoj, ali onaj koji otkrije podatke iz istrage više ne bi bio kazneno gonjen, rekao je.

Habijan: nije točno da će se novim izmjenama zakona zabraniti istraživačko novinarstvo


Habijan naglašava kako je Strategija borbe protiv korupcije u Vladinom planu pa i izmjena ZKP-a.


- Što se tiče ovog konkretnog kaznenog djela, mislim da ako se pogleda duži period kako izlaze informacije iz određenih spisa, smatram da imamo problem, govori.

Habijan ističe kako nije točno da će se novim izmjenama zakona zabraniti istraživačko novinarstvo te da je to udar na demokraciju.

- Ovo kazneno djelo odnosi se samo na sudionike kaznenog postupka, a novinari to nisu, rekao je.

Selak Raspudić: informacije koje su procurile tiču se hrvatske javnosti


Selak Raspudić je rekla kako se informacije koje su procurile u javnost tiču hrvatske javnosti, a odnose se prvenstveno na pogodovanje i kadroviranje u državnim poduzećima.


- Primjećujemo iz istupa premijera da je on pogubljen jer je sam sebi naštetio s totalitarnim istupom gdje otvara prostor za pitanje čega se boji. Je li konačno otkrivanje informacija došlo do njega, rekla je i dodala kako nije oporba izmislila ovu aferu već je sam premijer istaknuo selektivno ove izmjene s ciljem zastrašivanja novinara.

Kako kaže, njegova poruka je bila jasna, bit ćete gonjeni ako budete objavljivali informacije.

- To pokazuje do koje su mjere degradirane institucije u RH. One su devastirane od strane HDZ-a. Njima više nitko ne vjeruje, a najmanje HDZ-ovci koji su dio istražnih radnji. Ne mislim da će imati pravedno suđenje pa se obračunavaju preko medija, rekla je i dodala kako se ovdje ne radi o obračunu oporbe i HDZ-a, već se radi o obračunu unutar HDZ-a.

Roksandić: sloboda izražavanja je presudna


Na pitanje gdje je mjera između prava javnosti da zna što se događa, a s druge strane prava na presumpciju nevinosti , Roksandić je rekla kako ne samo mi, već i EU pokušavamo naći pravu granicu.


- Sloboda izražavanja je presudna i mediji su otkrili puno informacija, ali sloboda nije neograničena. Mi u Kaznenom zakonu imamo kazneno djelo koje je opisano da kažnjava sve koji neovlašteno otkriju informacije koje se smatraju tajnom, naglasila je.

- Mi moramo znati u kojoj se fazi nešto otkrilo, da li je podatak u onoj fazi postupka koji se smatra tajnom i tko ga je otkrio, rekla je i dodala kako se vidjelo u zadnjim slučajevima da dolazi do curenja podataka i pita se je li to u skladu sa zakonom.

Istaknula je da i ako nešto nije kazneno djelo, ne znači da je apsolutno dozvoljeno. Naglašava kako javnost mora biti obaviještena u kojoj je fazi postupak ministra ili osobe koja je u političko-gospodarskom krugu, no pitanje je što se sve može otkriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!