Udar na demokraciju ili zaštita privatnosti?

14.02.2023.

19:36

Autor: Šime Vičević/T.V./Dnevnik/HRT

Politički sukob zbog curenja informacija

Politički sukob zbog curenja informacija

Foto: HTV / HRT

Nakon što je premijer Andrej Plenković najavio da će Vlada promijeniti Zakon o kaznenom postupku i Kazneni zakon kako podaci iz spisa više ne bi, kako je rekao, nekontrolirano, namjerno, politički, selektirano i aranžirano izlazili u javnost oštro je reagirala oporba. Za predsjednika SDP-a Peđu Grbina riječ je o možda i "najopasnijim premijerovim izjavama u njegovoj političkoj karijeri".


Novi tjedan, nova doza transkripata, poruka i informacija koje cure iz postupaka. Svemu tomu, najavio je sinoć premijer, vladajući namjeravaju stati na kraj.

- Zato što će to biti kazneno djelo. Promijenit ćemo ZKP, promijenit ćemo KZ i ovakve situacije da nam stvari iz spisa izlaze vani i čine političke probleme, to se više neće dogoditi, najavio je jučer premijer Andrej Plenković

Oporba od jutros niže kritike i tvrdi - ovo je udar na demokraciju i istraživačko novinarstvo.

- Izjave koje je jučer Andrej Plenković dao možda su i najopasnije u njegovoj neslavnoj političkoj karijeri. Prijeti se ne samo onima u Državnom odvjetništvu, ne smao odvjetnicima koji brane okrivljenike, prijeti se vama, prijeti se medijima, poručio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Mislim da ni premijer sam nije siguran prema kome bi trebao ići progon, da je prije u pitanju puko zastrašivanje, prvenstveno novinara, a onda i onih koji odaju informacije, mišljenja je Marija Selak Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uzvraća - kažnjavat će se samo sudionici postupka.

- Otklanjamo, zapravo, svaku tezu da će se novinari kroz propisivanje kaznenoga djela procesuirati. Oporba tu koriti svaku priliku, pa i ovu, da pokupi određene političke poene, ustvrdio je ministar Malenica. 

Izmjenama zakona namjerava se propisati novo kazneno djelo odavanja sadržaja dokaznih radnji. Odnosit će se na dio kaznenog postupka koji je označen kao "nejavan". Izmjene, tvrdi ministar, neće ići u smjeru proglašavanja istrage tajnom.

- Imamo pravo javnosti da ima informacije o kaznenom postupku, a s druge strane, imamo određen stav da, zapravo, treba zaštititi i pravo na privatnost, ali isto tako, i presunkciju nevinosti samih osoba na koje se odnosi kazneni postupak, dodaje Malenica. 

Oporba ne odustaje.

- To je neprihvaljivo, to je korak unazad u demokratizaciji društva i korag unazad u borbi protiv korupcije. I to je nešto protiv čega ćemo se boriti svim mogućim sredstvima, poručio je Davor Bernardić, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

Za oporbu korak unatrag, za koalicijske partnere - suprotno.

- Ja mislim da bi bio korak naprijed da do okončanja sudskog postupka ne izlaze vani informacije. Nakon toga treba sve biti na uvid javnosti, smatra Darko Klasić, HSLS.

Za odavanje sadržaja dokaznih radnji kazna bi trebala biti jednaka kao za odavanje službene tajne - do tri godine zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!