14:20 / 02.06.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Treba li mijenjati zakon o plaćama 6+6 mjeseci?

Foto kolaž: Milan Sabic/PIXSELL, Daniel Kasap/PIXSELL, Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto kolaž: Milan Sabic/PIXSELL, Daniel Kasap/PIXSELL, Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da bi trebalo mijenjati zakon kada je riječ o plaćama 6+6 mjeseci nakon prestanka mandata osobama koje su kazneno progonjene zbog sumnje na korupciju.
Prema sadašnjem zakonu dužnosnici koji su kazneno progonjeni zbog sumnje na korupciju imaju pravo primati plaću 6+6 mjeseci nakon prestanka mandata. Postavlja se pitanje je li to moralno?

Afera Vjetroelektrane tema i predizborne kampanje
Plenković o Ćoriću: Ne vjerujem da bi potpisao nešto bez provjere

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da bi trebalo mijenjati zakon. Komentirajući slučaj Josipe Rimac, koja je uhićena zbog umješanosti u aferu "vjetroelektrane", ministar je potvrdno odgovorio na pitanje bi li trebalo mijenjati zakon kako bi političari koje se kazneno goni zbog korupcije ostali bez prava na plaću 6+6 mjeseci.

- Zakon bi trebalo mijenjati, a osobe koje se kazneni progoni zbog sumnje na korupciju ostale bi bez naknade ako bi im se potvrdila optužnica, rekao je Davor Božinović nakon potpisivanja ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz fondova EU-a.

Upitan o kompromitiranoj akciji u slučaju prisluškivanja Josipe Rimac, Božinović je istaknuo kako je to posao policije.

- Što se tiče policije, USKOK-a i svih tijela istraživanja i progona, oni imaju potpunu slobodu i neovisnost. Siguran sam da će po tom pitanju učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti, kazao je.

Na pitanje je li moralno da dužnosnici koji se sumnjiče za korupciju koriste mjeru 6+6, premijer Andrej Plenković je odgovorio da je trenutno takav zakonski okvir.

- Mislim da je to krajnje neobična situacija. Ne imenujete ljude na dužnosti da bi se bavili nekakvim poslovima koji su nevezani za njihove nadležnosti, vi ih imenujete da bi se bavili onim čime se trebaju baviti. A ovo je očito bilo apsolutno s one strane zakona, ustvrdio je Plenković.

Premijer je rekao da tek treba vidjeti hoće li Rimac tražiti ta prava.

- Taj propis postoji zbog toga da ne odete iz ministarstva X u firmu Y kojoj bi na neki način moglo pogodovati to što ste radili u ministarstvu. To se zove tzv. cooling off period. Ovo je neka druga vrsta cooling offa, istaknuo je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!