Na sudu u Ateni za još 35 navijača određen istražni zatvor

13.08.2023.

Zadnja izmjena 21:49

Autor: Dnevnik/HRT

Na sudu u Ateni ispitana je posljednja skupina od 35 navijača. I njima je, kao i ispitanima u protekla dva dana, određen istražni zatvor. Priznali su krivnju za sudjelovanje u tučnjavi, ali negiraju upletenost u ubojstvo navijača AEK-a. Izdane su sudske presude o pritvoru za 41 osobu od 105 uhićenih, kojima je određen istražni zatvor, i bit će raspoređeni u 16 zatvora diljem Grčke. 

Galerija
Posljednja skupina privedenih navijača u Ateni izlazi pred sudskog istražitelja, Foto: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/Pixsell
Posljednja skupina privedenih navijača u Ateni izlazi pred sudskog istražitelja , Foto: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/PixsellPosljednja skupina privedenih navijača u Ateni izlazi pred sudskog istražitelja, Foto: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/Pixsell Posljednja skupina privedenih navijača u Ateni izlazi pred sudskog istražitelja , Foto: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/Pixsell Posljednja skupina privedenih navijača u Ateni izlazi pred sudskog istražitelja , Foto: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/Pixsell Posljednja skupina privedenih navijača u Ateni izlazi pred sudskog istražitelja, Foto: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/Pixsell Treći dan ispitivanja navijača u Ateni, Foto: Ranko Suvar/CROPIXTreći dan ispitivanja navijača u Ateni, Foto: Ranko Suvar/CROPIXPosljednja skupina privedenih navijača u Ateni izlazi pred sudskog istražitelja, Foto: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/Pixsell Posljednja skupina privedenih navijača u Ateni izlazi pred sudskog istražitelja , Foto: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/Pixsell

Treći dan i posljednja skupina Dinamovih navijača pod policijskom pratnjom dovedena je na ispitivanje. Sud je za još 35 navijača odredio istražni zatvor. Rezultati DNK analize i dalje se čekaju. Tako je za svih 105 osoba uhićenih nakon žestokog uličnog sukoba navijačkih skupina pred stadionom AEK-a u Ateni, u kojem je ubijen 29-godišnji Michalis Katsouris, određen je istražni zatvor.

Grčki mediji prenose da postoje i snimke nadzornih kamera sa stadiona AEK-a koje klub ne želi dostaviti policiji i tužiteljstvu.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica poručuje da se poduzima sve kako bi uhićeni bili sigurni i kako bi se poštovala sva njihova prava. Zasad nema inicijative da se preuzme kazneni progon.

Danas je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan sastanak s predstavnicima obitelji navijača. Ministarstvo poručuje da od prvoga dana vodi brigu o uvjetima i sigurnosti pritvorenih hrvatskih državljana.

Grčki odvjetnik naših navijača otkriva kako je moguće da policija ima snimku ubojstva, ali i oružje kojim je ubijen 29-godišnjak.

"U ovome trenutku je najvažnija sigurnost hrvatskih građana"


Odvjetnik Vasilis Nulezas koji brani trojicu Hrvata rekao je da ga čudi što je dio grčkih navijača pušten i prije odlaska na sud. Potvrdio je da postoji sigurnosna snimka sa stadiona koja prikazuje trenutak ubojstva, no lice ubojice nije vidljivo, jasno je samo da je riječ o visokom i vitkom mladiću.

- Nije mi poznato stanje spisa, međutim po onome što vidim i što čitam iz medija, svakim danom se pojavljuju novi dokazi, pojavljuju se snimke videonadzora. Izašla je informacija da postoje još snimke nadzornih kamera sa stadiona AEK-a koje klub odbija izručiti policiji, što smatram skandaloznim, rekao je odvjetnik Mario Medak, pravni savjetnik članova obitelji uhićenih Bad Blue Boysa.

U hrvatskom zakonu, objasnio je, postoji kazneno djelo sprečavanja dokazivanja i za osobe koje to čine je propisana, po našem zakonu, kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina.

- Svima je u interesu da se rasvijetli ovaj slučaj, to je stvar grčkog pravosuđa. Roditelji i članovi obitelji hrvatskih državljana očekuju i mole hrvatske institucije (...) da učine sve u skladu s njihovim ustavnim i zakonskim ovlastima i da putem diplomatsko-konzularnog djelovanja učine sve kako bi se, prije svega, osigurala sigurnost hrvatskih državljana. To je o ovome trenutku najvažnije rekao je.

Naglasio je kako je među uhićenima mnogo mlađih punoljetnika u dobi 18-20 godina.

- Nekoliko naših državljana je ozlijeđeno, imaju ubodne rane od noža, na neke su ispaljivane signalne rakete, rekao je.

Priznali krivnju za sudjelovanje u tučnjavi, negiraju upletenost u ubojstvo


Posljednja skupina od 35 navijača stigla je na ispitivanje pred sud u Ateni. Znaju što ih čeka jer je u posljednja dva dana ispitano 67 Hrvata, 2 Grka i jedan Albanac protiv kojih su podignute optužnice te im je određen istražni zatvor. Priznali su krivnju za sudjelovanje u tučnjavi, ali negiraju upletenost u ubojstvo navijača AEK-a.

Grčka javnost s nestrpljenjem čeka rezultate analize DNK, a odvjetnik obitelji ubijenog rekao je da su dosad prikupljeni dokazi vrlo nejasni i da je iz njih nemoguće zaključiti tko je počinitelj.

Obitelj žrtve, poručuje, ne želi da netko bude pogrešno optužen niti da itko ima poseban tretman - žele samo pravdu za svog sina.

Kako prenose grčki mediji, navijačima se na teret stavljaju četiri kaznena djela: sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, ubojstvo iz nehaja, izazivanje eksplozija i posjedovanje eksplozivnog materijala.

Dok se čeka rasplet situacije i ne otkrije tko je kriv za ubojstvo - navijači, njihovi roditelji i odvjetnici pozivaju hrvatske vlasti da reagiraju te optužuju Grčku za maltretiranje i kršenje prava uhićenih.

MVEP: Od prvog dana brinemo za sigurnost pritvorenih BBB u Ateni


Hrvatska diplomacija od prvog dana je uključena i brine za uvjete i sigurnost pritvorenih hrvatskih državljana u Ateni, priopćilo je u nedjelju hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nakon što je u MVEP-u održan sastanak s predstavnicima obitelji navijača skupine BBB.

U razgovoru s predstavnicima obitelji, koji je vodila državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić, istaknuti su pomoć i podrška koju MVEP pruža pritvorenim hrvatskim državljanima od prvog dana u području konzularnog i diplomatskog djelovanja, u suradnji s drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske, s ciljem zaštite interesa i prava pritvorenih hrvatskih državljana u postupcima pred nadležnim grčkim tijelima, kako bi se prema njima, između ostalog, odgovarajuće postupalo te osigurala sigurnost i sva potrebna liječnička i druga pomoć, priopćeno je.

Hrvatska diplomacija od prvog dana je uključena i brine za uvjete i sigurnost pritvorenih hrvatskih državljana u Ateni. Ministar Gordan Grlić Radman u stalnom je kontaktu s grčkim kolegom Giorgosom Gerapetritisom s kojim je jutros razgovarao te istaknuo zabrinutosti obitelji hrvatskih državljana i važnost pravednog postupanja s pritvorenim navijačima, priopćeno je iz MVEP-a.

Roditelji pozvali pravobraniteljicu da pomogne uhićenim navijačima


Skupina roditelja i članova obitelji Dinamovih navijača, pritvorenih u Ateni nakon ubojstva suparničkog navijača, uputili su pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter apel u kojem traže da poduzme sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo uhićenim hrvatskim državljanima.

Roditelji su pozvali pučku pravobraniuteljicu da odmah stupi u kontakt s grčkim pravobraniteljima i uključi se u proces koji se vodi protiv, kako navode, hrvatskih državljana, naše djece. Ističu da medijski linč u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su njihova djeca ubojice.

'Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci, državljanima RH, osigura sva pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhićenima u stranoj državi, osobito jer se radi o velikom broju ljudi mlade životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina', stoji u apelu.

Skupina traži od pravobraniteljice da učini sve napore kako bi se uhićene stavilo u jedan zatvor, sve zajedno, te da ih se ne razdvaja radi njihove sigurnosti. Pritom se roditelji pozivaju na Europsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zajamčena presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje.

Upozoravaju da je iz medijskog linča, ali i izjava grčkog odvjetnika o odnosu suca prema uhićenima, vidljivo da presumpcija nevinosti u odnosu na našu djecu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno ne postoji. Uz to, traže pravično suđenje i izvještavanje o tijeku procesa.

Skupina je u apelu pravobraniteljici osudila svaki oblik nasilja i izrazila suosjećanje s obitelji nastradalog Grka. Pozvala je i da se procesuiraju počinitelji kaznenih djela počinjenim nad hrvatskim državljanima koji su zadobili ubodne rane.

Mediji javljaju da je u nastavku istrage nereda koji su u noći s ponedjeljka na utorak izbili u atenskoj četvrti Nova Fildalfija određen istražni zatvor za svih 98 uhićenih.

Skupinu se tereti za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

Malenica: Poduzet ćemo sve da olakšamo navijačima


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je da će Vlada i Ministarstvo poduzeti sve da olakša navijačima uhićenima u Grčkoj preuzimanje kaznenog progona ili preuzimanje izvršavanja kazne, ali da najprije treba pričekati odluku grčkog suda.

- 'Prerano je o tome govoriti. Treba pričekati odluku suda u Grčkoj o kaznenim i prekršajnim djelima koja se stavljaju na teret', kazao je Malenica danas u izjavi za medije.

Malenica je ranije zatražio da se hrvatskim državljanima osigura pravo na pravično suđenje, pravnu zaštitu i razumijevanje postupka, kao i druga prava za vrijeme lišenja slobode i za trajanja postupka. Ministar je istaknuo da Republika Hrvatska očekuje da će se u suradnji svih nadležnih tijela tijekom postupka rasvijetliti sve okolnosti navijačkih nereda u kojima je poginuo grčki navijač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!