Sindikati javnih službi: Ne odustajemo od svojih zahtjeva

06.10.2022.

Zadnja izmjena 12:36

Autor: HRT/IMS

Pregovori Vlade i sindikata/Arhiva

Pregovori Vlade i sindikata/Arhiva

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Predstavnici Vlade i sindikata počeli su u četvrtak treći krug pregovora o povećanju osnovica plaća i dodatku Kolektivnog ugovora, uoči kojih sindikati poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva koje smatraju realnima, uzevši u obzir inflaciju u Hrvatskoj.

- Ako će Vlada dati konkretan prijedlog, mi ćemo ga dati našim tijelima. Već danas bi mogli završiti s pregovorima ako, sukladno našim očekivanjima, Vlada prihvati naše zahtjeve koji su realni s obzirom na val poskupljenja u Hrvatskoj, izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak prije početka sastanka.

Vlada i sindikati vode pregovore o povećanju osnovica plaća zaposlenih u državnim i javnim službama. Ako se postigne dogovor, izmjene u osnovici plaća primijenit će se od 1. listopada, a predstavnici sindikata očekuju dodatno povećanje od 1. siječnja iduće godine, koje bi trebalo biti dogovoreno na aktualnim pregovorima.

- U ovom trenutku, dvije su strane još poprilično daleko od dogovora, dodao je Topolnjak.

- Očekujemo da Vlada prihvati jedan dio između onog što smo mi tražili i onog što je ona ponudila, pa da se nađemo na nekoj sredini. Nadamo se da će to biti bliže našim zahtjevima, poručio je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić, prošli je tjedan, nakon drugog kruga pregovara, rekao da sindikati ne mogu pristati na povećanje manje od osam posto.

Treći sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i predstavnika sindikata javnih i državne službe o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike odvija se danas na dvama sastancima - i to s predstavnicima sindikata javnih službi u 11 sati i s predstavnicima državne službe u 14 sati u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!