Tri godine nakon potresa Zagreb još uvijek čeka pravu obnovu

22.03.2023.

07:30

Autor: U mreži Prvog/HR/I.Z./HRT

 Oštećenja u centru Zagreba nakon potresa

Oštećenja u centru Zagreba nakon potresa

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Tri godine nakon potresa Zagreb još uvijek čeka pravu obnovu. Što je struka mogla učiniti, a nije? Gdje su zapreke i kakva je suradnja među institucijama? Kada će se zahuktati radovi? Zašto Vlada nije položila ispit u izgradnji obiteljskih zamjenskih kuća? Hoće li se uspjeti potrošiti europski novac namijenjen obnovi Zagreba?

Korlaet: Pomaci u obnovi Zagreba ipak se vide


Luka Korlaet
zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako se nakon tri godine od snažnog potresa pomaci u Zagrebu ipak vide.


Predradnje su obavljene i formirana su sva potrebna tijela koja rukovode obnovom. Rezultati se vide, posebice u obnovi javnih građevina.


Cijeli proces obnove malo je potrajao, ali stvari su se morale posložiti.

Orlić: Donesen je novi zakonski okvir koji je ubrzao sve procese


Domagoj Orlić
, državni tajnik za obnovu u Ministarstvu graditeljstva istaknuo je kako je donesen novi zakonski okvir koji je ubrzao sve procese.


Na području Zagreba oštećeno je preko 25 tisuća zgrada. Podneseno je preko četiri i pol tisuća zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, te dvije tisuća zahtjeva za konstrukcijsku obnovu.


Za sada je završena obnova za 2157 zgrada, konstrukcijske i nekonstrukcijske obnove. Poručio je kako je zadovoljan kako ide sam proces obnove javnih zgrada. No, nije zadovoljan s obnovom privatnih kuća.

Orlić je rekao kako se do kraja godine ugovoreno 184 projektiranja za zamjenske obiteljske kuće.

Plan je do kraja godina da se krene s izgradnjom najmanje sto zamjenskih obiteljskih kuća. Također, završiti i započeti izgradnju na 250 zgrada ne konstrukcijske obnove i 350 zgrada konstrukcijske obnove. 

Dražin Lovrec: Ljude treba poticati na samoobnovu


Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva naglasila je da obnova nije mogla biti brža, jer su se morali napraviti svi potrebni preduvjeti kako bi obnova mogla početi.


Državni tajnik za obnovu u Ministarstvu graditeljstva dodao je kako se privatna obnova financira iz državnog proračuna, a obnova javnog ide iz fonda solidarnosti.

Dražin Lovrec rekla je kako se građani novom izmjenom Zakona mogu više osloniti na samoobnovu, te da ljude treba na istu poticati.

- Svatko tko može potkrijepiti samoobnovu s računima, bit će mu refundirana sredstva, dodao je Orlić.

Orlić je poručio kako vjeruje da će se europska sredstva namijenjena obnovi Zagreba uspjeti potrošiti.   

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!