Trideseta obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske

27.05.2021.

10:49

Autor: M.M./Vijesti/IMS/HRT/Hina

30. obljetnica ustrojavanja HV

30. obljetnica ustrojavanja HV

Foto: Vijesti/IMS / HRT

U povodu Dana Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske danas i sutra, 27. i 28. svibnja, bit će ispaljeno 30 svečanih plotuna na Medvedgradu, a iznad Zagreba preletjet će vojni zrakoplovi HRZ-a, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Na taj će se način popratiti središnja svečanost u petak - postroj pripadnika OS-a RH, MUP-a i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na stadionu u Kranjčevićevoj ulici i svečana akademija u HNK.

Tijekom preleta zakoplova i ispaljivanja plotuna može se očekivati pojačana buka, odnosno detonacija slabijeg intenziteta na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, izvijestili su iz MORH-a.

Galerija
30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske, Foto: Vijesti/IMS/HRT
30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske, Foto: Vijesti/IMS/HRT

Izaslanstva MORH-a i Hrvatske vojske u povodu obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja HV-a položila su vijence i zapalila svijeće kod središnjih križeva u županijskim središtima i na grobovima bivših ministara obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH-a.

Izaslanstva su odala počast u povodu svečanog obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u okviru Tjedna Hrvatske vojske, priopćio je MORH.

Vijenci su položeni i zapaljenje su svijeće u spomen na poginule pripadnike Oružanih snaga i žrtve Domovinskog rata na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu kod Središnjeg križa i na grobovima Gojka Šuška, stožernog generala Martina Špegelja, stožernog generala Zvonimira Červenka, stožernog generala Petra Stipetića i generala zbora Imre Agotića.

Također, vijenci su položeni i zapaljene su svijeće u Karlovcu kod središnjeg križa na groblju Jamadol, u Vukmaniću na grobu Branka Vukelića, u Sisku na Gradskom groblju Viktorovac kod središnjeg križa i na grobu stožernog generala Janka Bobetka te u Dubrovniku kod središnjeg križa i na grobu Šime Đodana.

Svijeće su zapaljene i vijenci položeni kod središnjih križeva na grobljima u Varaždinu, Koprivnici, Bjelovaru, Gospiću, Osijeku, Vukovaru, Čakovcu, Rijeci, Pazinu, Splitu, Šibeniku, Zadru, Krapini, Virovitici, Požegi i Slavonskom Brodu.

MORH je pozvao vlasnike bespilotnih letjelica (dronova) da tijekom ta dva dana, u skladu sa zakonskom regulativom, ne koriste dronove na području Grada Zagreba zbog planiranih aktivnosti u povodu 30. obljetnice Hrvatske vojske.

Visoki predstavnici NATO-a i Europske unije čestitali 30. rođendan Hrvatskoj vojsci

Uoči obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, visoki predstavnici NATO-a i Europske unije uputili su čestitke Hrvatskoj vojsci te u toj prigodi još jednom potvrdili izniman doprinos hrvatskih oružanih snaga u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo obrane RH.

Visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell istaknuo je kako je Republika Hrvatska u proteklih 30 godina dala ogroman doprinos u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti naglasivši kako će Europska unija i dalje biti otvorena za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske, navodi MORH.

- Hrvatska vojska imala je i ključnu ulogu tijekom borbe protiv pandemije koronavirusa i to na način da je pružala pomoć civilnim institucijama na svim područjima, logistički, potpore medicinskim timovima i zdravstvenom osoblju i drugo, istaknuo je Borrell u poruci.

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, general zbora Sir Stuart Peach kazao je kako je upravo rođendan Hrvatske vojske simbol slobode i neovisnosti hrvatske države podsjetivši na hrabrost svih onih koji su izgubili život u borbi za samostalnost.

- U posljednjih trideset godina Hrvatska vojska izrasla je u modernu vojsku visokog međunarodnog ugleda. I unutar i izvan svojih granica, postali ste simbol slobode i prosperiteta, rekao je u svojoj poruci general Peach.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, general Sir Nick Carter je kazao kako mu predstavlja čast poželjeti 30. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske te je u ovoj prigodi istaknuo kako se veseli daljnjoj suradnji s hrvatskim vojnicima.

Bilo je impresivno gledati u različitim međunarodnim vježbama kako se hrvatski vojnici suočavaju s različitim izazovima, rekao je general Carter, navodi se u priopćenju MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!