Zbog probavnih smetnji od četvrtka na hitni bolnički prijam riječkog KBC-a pristižu studenti smješteni u studentskom naselju Ivan Goran Kovačić. Sumnjaju na trovanje hranom u menzi, no iz Studentskog centra Rijeka kažu da je hrana zdravstveno ispravna. Očekuju se nalazi epidemiologa.
Što je mogući uzrok trovanja riječkih studenata?
Dobili smo ujutro dojavu iz KBC-a, obavijestili smo i sanitarnu inspekciju, te smo odmah izašli na teren u restoran, rekla je Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.
- Zatečeno stanje je bilo adekvatno, priprema hrane je bila u redu. Uzrokovali smo hranu. S obzirom na broj oboljelih studenata, uzeli smo nešto i uzoraka stolice, doduše vrlo malo jer su svi imali proljeve koji su baš tada prestali, ali očekujemo da ćemo drugi tjedan još vjerojatno uzoraka stolice moći dobiti na analizu, kazala je.
Provedene su mjere i preporuke - pojačano čišćenje, pranje, dezinfekcija prostora i pojačana higijena prilikom pripreme i manipulacije hranom.
- To su uvijek mjere koje se provode kod obrade epidemije. A kad budemo imali nalaze, ćemo malo više znati o čemu se radi, o kojem je uzročniku i onda eventualno još nešto dodatno poduzeti, dodala je.
Iz studentskog centra Rijeka izražavaju žaljenje zbog ovog slučaja. Također su rekli da restoran nastavlja dalje s radom normalno od sutra, rekla je novinarka Mirela Hunček.
Dvadesetak studenata prijavilo trovanje hranom
Podsjetimo, studenti su počeli prijavljivati teže probavne probleme, odnosno povraćanje i proljev u četvrtak nakon obroka u restoranu "Mini". Kako su rekli, jeli su različite obroke, a simptomi su im bili slični. Dvadesetak studenata je prijavilo trovanje hranom, a neki od njih završili su na infuziji.
Nakon što je za ručak pojeo gulaš, a za večeru torteline, probavnje smetnje osjetio je i Luka.
- Nije samo problem restoran "Mini", problem je cijeli sustav u kojemu hrana dolazi još i s restorana kampusa, kazao je
Luka Vrkić, student Sveučilišta u Rijeci.
- Ne boli me to što smo i povraćali, što smo imali te probavne tegobe, nego najviše to što će menza sutra raditi, kao da ništa nije bilo, rekao je
Luka Krstanović, student Sveučilišta u Rijeci.
Studentski centar Rijeka, koji upravlja restoranom Mini, izvijestio je kako je odmah poduzeo aktivnosti za utvrđivanje činjenica i pozvao nadležne inspekcije koje su obavile inspekcijski pregled.
"Inspekcijskim pregledom nisu utvrđene nepravilnosti u pripremi obroka, potvrđeno je da je hrana zdravstveno ispravna i sigurna za konzumaciju, te se kao mogući izvor tegoba navodi pojava virusnih infekcija", ističe Centar u objavi.
Studenti su primijetili da je u prvom navratu u objavi Studentskog centra spomenut norovirus kao mogući uzročnik trovanja, ali je ubrzo uklonjen iz teksta.
Ravnatelj Studentskog centra Goran Manestar pojasnio je u izjavi za Novi list da je u prvoj verziji spomenuta mogućnost da se radi o norovirusu, jer tada još nisu imali potvrdu da do trovanja nije došlo preko hrane.
"Jučer nam je potvrđeno da je hrana bila sanitarno ispravna pa je sada jasno da do trovanja nije došlo zbog namirnica, nego nekog virusa. O kojem se virusu radi znat ćemo za dva dana, kada budu završene dodatne analize", rekao je Manestar.
- Žao nam je zbog ovog slučaja. Htio bih samo skrenuti pozornost da mi u Studentskom centru Rijeka imamo centraliziranu proizvodnju, kuhinju, tako da ukoliko bi došlo do trovanja hranom radilo bi se o više tisuća studenata i naših korisnika, i onda bi to bio veliki problem, rekao je Marijan Brubnjak, Služba prehrane Studentskog centra Rijeka.
Da je problem u hrani, odnosno njezinoj pripremi ili posluživanju, uvjeren je Diego, koji je iste tegobe imao prije dva tjedna.
- Ja sam sumnjao na virozu, ispostavilo se da je trovanje hranom i to je dokazano liječničkim nalazom, kampila bakteri je bio prije dva tjedna, rekao je Diego Sošić, student.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!