Trogrlić analizira rejting političkih stranaka

20.03.2023.

20:42

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Jerko Trogrlić

Jerko Trogrlić

Foto: HRT / HTV

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je rejting političkih stranaka prema podacima iz HRejtinga. Što se tiče HDZ-a, nakon šest godina mandata, kaže, imati ovako stabilnu poziciju na ovako visokom rejtingu sigurno je nešto što bi svaka vladajuća stranka izabrala. Istodobno navodi da bi SDP sa svojim rejtingom trebao biti izrazito nezadovoljan.  

Trogrlić: Rejting HDZ-a je stabilan


HDZ je pokazao da ih afere ne dodiruju, kazao je Trogrlić. Budući da je anketa o rejtingu stranaka napravljena u jeku afere koja se odnosila na župana Vukorarsko-srijemske županije, vidi se da su dobrim dijelom postali imuni na takve stvari i njihov rejting izgleda jako stabilan, iz mjeseca u mjesec je pola posto gore ili dolje. Praktički su uvjerljivo neprikosnoveno prva stranka u Hrvatskoj, istaknuo je.

Pozicija i izgledi SDP-a


Govoreći o SDP-u, koji je skoro sedam godina u opoziciji, rekao je da oni mogu sa svojim rejtingom biti izrazito nezadovoljni. 

- Nemaju taj teret vlasti, afera, a imaju novog lidera nakon što su posljednji put obnašali vlast. No nikako da naprave iskorak, da postanu netko za koga hrvatska javnost vjeruje da može ugroziti primat HDZ-a i Andreja Plenkovića. Oni moraju do "superizborne" godine napraviti značajne promjene. Nije izgledno da će se to dogoditi. Prije svega se bave programskim temama, što je jako važno i dobro, ali nije dovoljno da bi se taj brend drastično promijenio, kazao je.

Smatra da bi se jedino nekakva strašna stvar HDZ-u ili njihovom vodstvu trebala dogoditi, pa da se stvari okrenu. Da će SDP napraviti, ovakav kakav je sada, neku značajnu promjenu - nije baš izgledno, kazao je.

Trogrlić: Možemo! je sigurni koalicijski partner SDP-u


Stranka Možemo! je najviše pala u protekla četiri mjeseca. Trogrlić smatra da im je obnašanje vlasti u Zagrebu sigurno uteg na nacionalnoj razini. 

- Grad Zagreb je najvažnija lokalna pozornica u Republici Hrvatskoj. S naslijeđenim problemima iz vremena Milana Bandića te s neiskustvom kojega imaju, sigurno im nije lako, rekao je. 

- Oni hoće biti značajna parlamentarna politička stranka, za razliku od nekih koji nemaju tako centraliziranu potporu. Oni će imati bitnu ulogu. Jedini su sigurni koalicijski partner SDP-u. Ako bi se, kaže, zbrojio njihov i SDP-ov rejting, pa još kalkulirali s nekim od liberala, to i dalje nije dovoljno da bi se doseglo 76 potrebnih mandata za većinu, dodaje.

MOST i Domovinski pokret


Konzervativnije stranke, Most i Domovinski pokret, najviše su rasle, kombinirano imaju oko 16 posto podrške. Trogrlić tvrdi da su oni najautentičnija oporba HDZ-u i to oporba s desnice. MOST je prisutan u cijeloj Hrvatskoj, imaju prepoznatljiva lica.

- Ako smo prije prošlih izbora mislili da ih neće biti u Saboru, oni su uspjeli napraviti dobar rezultat. Vjerojatno se pripremaju i za ove izbore, kazao je među ostalim.

Domovinski pokret ima svog prepoznatljivog lidera, svoju bazu u 4. i 5. izbornoj jedinici. Kaže da su autentična desnica, desnija od HDZ-a. 

- Pokupili su sve ono što su do sada imali Suverenisti, HSP. Sve to uspijevaju održati. Nalaze se u jednom pozitivnim trendu, rekao je Trogrlić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!