Trogrlić o aferi u Splitu: Ovo će zasjeniti sve ostale teme do kraja kampanje

13.06.2022.

19:18

Autor: T.D./Dnevnik/HRT

Jerko Trogrlić

Jerko Trogrlić

Foto: Dnevnik / HRT

Službeni dio kampanje za Grad Split tek je počeo, odmah skandal. Politički analitičar Jerko Trogrlić gostovao je u Dnevniku HTV-a i komentirao koliko ova priča šteti Ivici Puljku i ponovno diže upitnike oko njegove bezrezervne potpore Bojanu Ivoševiću.

Seks-skandal na političkoj sceni uoči izbora u Splitu. Član stranke Centar Luka Baričić navodno je eksplicitnim seksualnim fotografijama i videom komunicirao s dvije djevojke iz Srbije od kojih se jedna predstavila kao maloljetna, a s jednom od njih dopisivao se i Bojan Ivošević, najbliži suradnik Ivice Puljka. Danas se Baričić povukao iz politike. Ivošević nastavlja te poručuje da nije kriv i da je sve namjestio Kerumov HGS.

- Ovo je jedan tužan dan za sve građane Grada Splita jer je splitska politika ponovno u kampanji dosegla dno, što smo mislili da nije moguće. Ovo je afera bez konkurencije koja će zasjeniti sve ostale teme do kraja kampanje. Za Ivicu Puljka ovo nije dobro jer je ovo intenzivna afera u kojoj će svatko zauzeti svoj stav, neovisno je li za ili protiv, hoće li izaći na izbore ili odustati od izbora. To je nešto što ne ide na ruku kandidatu koji je bio u priličnoj prednosti, rekao je Jerko Trogrlić u uvodu.

"Puljak nema izbora, mora zagrliti Ivoševića koliko god mu težak uteg bio"

Rekao je kako Ivica Puljak nema izbora, mora zagrliti Ivoševića koliko god mu težak uteg bio.

- Mora s njim isplivati do kraja kampanje, dodao je.

"Sigurno je da Kerum ne pretendira biti gradonačelnik na ovim izborima"

Na pitanje što ako se pokaže da je ova afera zaista režirana u taboru Željka Keruma, Trogrlić je rekao kako percepcijski to već tako izgleda.

- Epilog pravosudni i policijski je nešto što ćemo saznati dugo nakon kampanje. Sigurno je da Kerum ne pretendira biti gradonačelnik na ovim izborima niti će njegovim biračima čak i ako se to pokaže da je tako, takva stvar smetati. Bitno je da ona može nanijeti veću štetu svima drugima nego Željku Kerumu.

Trogrlić je istaknuo kako je nemoguće biti aktivan na političkoj sceni, a ne komentirati ovu temu te komentirao Zorana Đogaša koji je rekao da će voditi afirmativnu kampanju.

- Treba vidjeti hoće li se svako malo vraćati na ovu temu i tad ćemo moći reći drži li se svog obećanja, dodao je.

Na pitanje može li se SDP-ov Davor Matijević 26. lipnja izboriti za drugi krug, ili će se ponoviti bitka Centra i HDZ-a kao i prije godinu dana, Trogrlić je rekao kako Matijević radi dobru kampanju i jako je vidljiv.

- U Hrvatskoj politici ne pamtimo takav preokret po onim brojkama koje su dostupne, čak i ako sve ovo bude išlo negativno po Ivicu Puljka, a to ne možemo reći u ovom trenutku jer sjećamo se što je bilo prije godinu dana kad je u zadnji trenutak izašla afera. Opasnost ove afere je puno veća nego one prije godinu dana. Razlika između Puljka i Matijevića je poprilično velika. Njegova je ideja revitalizirati SDP, ali u 12 dana postati neki novi Stjepan Mesić nije realno, naglasio je.

Na snazi rat narativa

Istaknuo je kako je na snazi rat narativa.

- Ne znamo hoće li biti nastavka ove priče i hoće li Puljak uspjeti uvjeriti birače da zle i mučke bivše politike podmeću i na ovakav način ili će ostali se uvjeriti da su bliski suradnici Ivice Puljka emotivno, intelektualno nedorasli obnašati funkciju drugog najvećeg grada u Hrvatskoj te da su koristili svoju političku poziciju za ostvariti osobne odnose s mladim ili maloljetnim osobama. Ovisno o ta dva okvira ovisit će na koji način će se usmjeriti daljnji tijek kampanje, zaključio je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!