Troskot: Sve afere vezane uz Franu Barbarića moraju dobiti epilog

23.08.2023.

11:29

Autor: Hina/HRT/V.G.

Zvonimir Troskot

Zvonimir Troskot

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Mostov zastupnik Zvonimir Troskot od premijera Andreja Plenkovića očekuje da sve afere vezane uz predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića dobiju epilog, jer će se u protivnom poslati signal cijelom društvu da je kriminal dozvoljen i da oni bliski njemu mogu raditi kako žele.

- Tome treba stati na kraj, poručio je Troskot na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Stoga, rekao je, od premijera koji pretendira na europske pozicije očekuju da sve te priče dobiju epilog

Troskot je poručio i da očekuju epilog afere "plin za cent" jer su ga, kako je rekao, oko toga kontaktirala i strana veleposlanstva, iako nije neuobičajena praksa da se takvi slučajevi korupcije u energetici događaju i u zemljama EU i šire, oni uvijek dobivaju svoje epiloge. Stoga, upozorio je, nemoguće je da se na takav način troši javni novac i da se takva afera pokušava zagasiti.

Podsjetio je da ni do danas nema nikakav epilog afera vezana uz Barbarićevu vilu na Hvaru, iako je Državni inspektorat rekao da je ona bespravno sagrađena i ilegalna.

Troskot drži kako je predsjednik Uprave HEP-a zbog toga već trebao napustiti tu poziciju upitavši se i zbog čega još nisu protiv njega podignute optužnice.

Upozorivši kako će se rat u Ukrajini odraziti na energetiku cijele Europe smatra da se ove afere moraju "zaključati", jer nije svejedno tko vodi najvažnijuenergetsku kompaniju u Republici Hrvatskoj.

Zamoljen za komentar izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića koji se upitao gdje su hrvatski europarlamentarci i naša parlamentarna elita kada se govori o uhićenim navijačima Bad Blue Boysa u Grčkoj, Troskot je podsjetio da se njegova stranka jedina angažirala vezano uz navijače dok se vladajuća većina pritom "letargično ponašala".

Također, ocijenio je, u tom slučaju je u potpunosti zakazala naša diplomacija kao i sigurnosni sustav.

Troskot drži i da su naši europarlamentarci u tom slučaju trebali biti glasni te u Grčkoj i u Bruxellesu lobirati da se pomogne našim državljanima, vrati ih se u Hrvatsku i sudi im se u našoj zemlji.

- Tu je zakazao cijeli sustav i pokazana je letargičnost koja je vidljiva u svim sustavima, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!