13:49 / 12.03.2021.

Autor: HRT/Hina

Troskot: Treba reagirati prema EU institucijama zbog prijetnji Hrvatima u Vojvodini

Troskot: Zaštititi Hrvate u Vojvodini

Troskot: Zaštititi Hrvate u Vojvodini

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Saborski zastupnik Zvonimir Troskot (Most) pozvao je saborski Odbor za europske poslove da reagira prema europskim institucijama kako bi se u Vojvodini zaštitili Hrvati kojima se prijeti.

- Molim da se hitno intervenira jer savez Hrvata u Vojvodini nije izazvao takvu reakciju, nego radi na bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije. Bilo bi dobro da što prije reagiramo kao Hrvatski sabor i zaštitimo Hrvate kojima se krše prava i fizički prijeti da će im se oduzeti život, rekao je Zvonimir Troskot tijekom rasprave o izvješću o radu Odbora za europske poslove.

Davor Ivo Stier (HDZ) složio se da je važno izraziti solidarnost s Hrvatima u Vojvodini, ističući da je Ministarstvo vanjskih poslova već poduzelo sve potrebne mjere.

Iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) početkom tjedna izvijestili su da su vodeći ljudi hrvatske zajednice u Srbiji izloženi prijetnjama nakon njihova zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu uporabu u cijeloj Vojvodini i u pojedinim sredinama te pokrajine.

Srbijanski mediji danas su objavili da je policija uhitila muškarca zbog sumnje da je prijetio predsjednici Hrvatskoga nacionalnog vijeća (HNV) i da je na privatni profil Jasne Vojnić poslao poruku prijetećeg i uvredljivog sadržaja. Vodstvo hrvatske manjine objavilo je prije da je dobilo više uvredljivih pisama u kojima su im neki pošiljatelji poručivali kako će ih "pobiti automatom.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković (SDP), koji je izvijestio o aktivnostima odbora u 2019., rekao je da će se o Hrvatima u Vojvodini moći raspravljati i u sklopu pristupanja Srbije Europskoj uniji i poštovanja manjinskih prava.

Samo izvješće o aktivnostima Odbora za europske poslove u 2019. poduprli su saborski zastupnici.

Odbor za europske poslove je instrument koji, ako se koristi na pravi način, može osnažiti utjecaj i politički doseg zemlje članice unutar Europske unije, ali i izvan nje, istaknuo je Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!