19:24 / 11.03.2021.

Autor: Dnevnik/HRT

Zabrinutost zbog proglašavanja bunjevačkog jezika službenim

Andreja Metelko Zgombić i Zvonko Milas

Andreja Metelko Zgombić i Zvonko Milas

Foto: HTV / HRT

Saborski Odbor za Hrvate izvan domovine, nakon prihvaćanja izvješća Središnjeg državnog ureda, raspravljao je o inicijativi da se bunjevački proglasi jednim od službenih jezika u Subotici. 

Članovi Odbora izrazili su zabrinutost zbog kršenja bilateralnog ugovora o zaštiti manjina, a predstavnici Vlade upozorili su na dalekosežne posljedice uvođenja bunjevačkog jezika za Hrvate u Srbiji i odbacili tezu da je riječ o pozitivnoj diskriminaciji. 

- Pozitivna diskriminacija jednih ne može ići na štetu prava drugih, na štetu hrvatskog naroda i hrvatskog korpusa u Srbiji, poglavito u Vojvodini, izjavila je Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica Ministarstva za vanjske i europske poslove.

- To raslojavanje vodi u smjeru nečega što se uskoro treba dogoditi a to je popis stanovništva. Zasigurno da će samim tim puno ljudi Hrvatskog podrijetla razmisliti hoće li se izjasniti kao Hrvat ili ne, smatra državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!