Trut: Dva prihvatna centra za izbjeglice, formirat ćemo i treći

27.02.2022.

13:53

Autor: HRT

Damir Trut

Damir Trut

Foto: HRT / HTV

U Hrvatsku su dosad došle 63 ukrajinske izbjeglice. Obišao ih je ravnatelj Civilne zaštite RH Damir Trut i kazao da su u Hrvatskoj formirana dva prijemna punkta - u Zagrebu i Osijeku.

- Dosad smo pripremili oko 2000 ležajeva, što je dovoljno za prve aktivnosti. Organizirana su dva prijemna punkta - u Zagrebu i Osijeku. Tijekom dana otvorit ćemo i treći u sjevernom dijelu Hrvatske, na granici s Mađarskom. Na punktovima pripadnici Crvenog križa uvode u evidenciju ljude i izdaju izbjegličke kartone. Nakon toga se izbjeglice upućuju na krajnje destinacije, na kojima će boraviti. Od njih 63 koliko ih je ušlo u Hrvatsku, najviše ih se smješta na njima poznate lokacije - kod prijatelja,  njihovih obitelji ili u njihove objekte. U Zagrebu je ostalo samo petero Ukrajinaca koji će tu ostati ili ćemo ih smjestiti na neku drugu lokaciju. Imamo dovoljno objekata, a kako će rasti potreba, otvarat ćemo i druge.  Mi smo turistička zemlja, imamo hotele, kampove, domove, odmarališta, kazao je među ostalim Damir Trut. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!