11:37 / 07.07.2021.

Autor: DJH/HRT

Trut: Samo zajedno možemo pobijediti ovu pandemiju

Damir Trut

Damir Trut

Foto: HTV / HRT

Digitalne potvrde, popularno zvane covid potvrde ili putovnice sve više se primjenjuju. One neće više biti 'dozvola' samo za prelazak granica, već i za sudjelovanje na raznim događanjima i posjetu raznim mjestima. Za što će se sve koristiti i na koji način u emisiji Dobro jutro, Hrvatska objasnio je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

- Covid potvrde su potvrde koje mogu dobiti svi oni koji su preboljeli bolest, oni koji su cijepljeni i oni koji će se testirati PCR testom ili brzim antigenskim testom, kaže.

Trajanje potvrde za osobe koje su preboljele Covid je 6 mjeseci, dok za cijepljene s dvije doze potvrde traju 210 dana. Trut objašnjava kako su digitalne potvrde proistekle iz ideje kako bi se osigurao i olakšao prelazak granica unutar EU, a u Hrvatskoj se još koristi za neke druge aktivnosti poput raznih priredbi, koncerata, svadbenih svečanosti i ostalih događanja.

Ističe kako postoji mogućnost manipulacije digitalnim potvrdama, ali da su nadležna tijela spremna na takve slučajeve.

- Naglasio bih da manipulacija i prevara imaju svoje konzekvence, to je kazneno djelo, kaže i dodaje kako je svaka osoba, koja ima digitalnu potvrdu, na zahtjev službene osobe dužna pokazati osobnu iskaznicu. Ovlaštene osobe mogu biti redari, zaštitari, inspektori, policija – svi oni koji inače mogu provjeriti svakoga kada ulazi u određeni prostor, objašnjava Trut.

- Svi mi, ako želimo funkcionirati i živjeti u 'novom normalnom', trebali bi se cijepiti da izađemo iz situacije pandemije i da budemo u okružju koje nam je sigurno, smatra Trut, a na pitanje o eventualnim ograničenjima za necijepljene kaže: To je njihov izbor i po njihovom izboru oni će morati funkcionirati onako kako su izabrali.

- Neke države razmišljaju o opciji obaveznog cijepljenja, ističe Trut dodavši kako i u hrvatskom javnom prostoru postoji određena rasprava o tome.

Često se javlja pitanje hoće li digitalne potvrde biti zamjena za nošenje maski u zatvorenom prostoru.

- U prostorima u kojima je osigurano da su samo oni koji su se cijepili ili preboljeli, odnosno imaju digitalnu potvrdu, već sada se ne moraju nositi maske, kaže Trut.

Digitalna potvrda može se izdati elektroničkim putem, kao i odlaskom u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, pred čijim se uredima u posljednjih dana stvaraju velike gužve.

- Prvenstveno se potencira da građani koriste sustav e-Građani, koji je najbrža i najjednostavnija opcija dobivanja potvrde, kaže i dodaje kako bi napor menadžmenta HZZO-a s dodatnim brojem djelatnika koji rade na izdavanju potvrda i uz malo bolju organizaciju, trebao popustiti pritisak na urede HZZO-a.

- Imamo i treću mogućnost – oni koji će se testirati mogu dobiti digitalnu potvrdu u laboratoriju u kojem su se testirali. Što se tiče djece, mlađi od 12 godina nemaju potrebu za izdavanjem potvrde, dok za djecu između 12 i 18 godina roditelji mogu zatražiti potvrdu. Samo svi zajedno možemo pobijediti ovu pandemiju, zaključuje Trut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!