Tucaković za HTV: Ove godine bi trebalo biti spremno pet kanadera

07.05.2023.

13:35

Autor: HRT/A.S.

Slavko Tucaković o požarima

Slavko Tucaković o požarima

Foto: HTV, Hrvoje Jelavic / HRT, Pixsell

U prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno tri puta manje požara na otvorenom prostoru nego u istom razdoblju lani. No pred vatrogascima je još jedna izazovna, vjerojatno sušna ljetna sezona, za koju traju posljednje pripreme i provjere sustava, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Na početku glavnog dijela požarne sezone trebalo bi biti spremno pet kanadera, za razliku od prošlogodišnja tri. 

- Mi imamo sada 98 kamera uvezanih u jedan centar putem županijskih operativnih centara. Sada se trenutačno radi na izvidima na kamerama koje su prestale s radovima u sklopu projekta Holistic. Dakle u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji će ove godine biti uvezeno 10 dodatnih kamera, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

U suradnji s Hrvatskim šumama i Ministarstvom poljoprivrede, kaže, već su počele pripreme za sezonu u kolovozu prošle godine. Na sastancima županijski vatrogasni zapovjednici dobili su zadaće da se odrede putovi koji su prioriteti. U iduće tri godine planiraju se probiti 602 kilometra. Natječaji za to su napravljeni, a ove godine, kaže Tucaković, trebalo bi biti očišćeno više od 100 km puta.

Na pitanje u vezi sa suradnjom s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom izjavio je da je situacija sada puno bolja nego što je bila prošle godine na početku sezone.

- Zahvala svim ljudima i ministru obrane te ministru hrvatskih branitelja koji je podržao sastanak te zahvala pilotima kanadera. Tako da pripreme idu u dobrom ritmu. Ove godine smo rekli da pet kanadera bude spremno, već se 4 paze u Zemuniku, kazao je.

Dodao je da će jedan helikopter i do 200 vojnika biti spremno za pomoć vatrogascima. Kako se približava požarna sezona, tako će porasti i broj posada koje trebaju biti spremne za gašenje požara, zaključio je Tucaković.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!