17:41 / 16.06.2021.

Autor: Karmen Šore Nađvinski/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

CroCare platforma za turiste: Uz nekoliko klikova do svih važnih informacija

CroCare

CroCare

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Splitska informatička tvrtka izradila je internetsku platformu CroCare na kojoj će turisti imati podatke o lokacijama za testiranje na koronavirus, najbližem liječniku, ljekarni ili svojim konzulatima na jednome mjestu.

Bez kompliciranih pretraživanja na raznim internetskim stranicama od sada će turisti na jednome mjestu s nekoliko klikova moći do svih informacija vezanih uz COVID, ali i do svih žurnih službi koje će im eventualno biti potrebne.

 - Sustav funkcionira tako da platforma automatski prepoznaje korisnikovu lokaciju i prikazuje mu sve najbliže hitne službe po udaljenosti gdje odmah može vršiti navigaciju ili ako neka ustanova ima forme za ispunjavanje, popuniti formu za ispunjavanje npr. za testiranje, rekao je Dejan Grepo iz webLAB-a.

A Splitsko-dalmatinska županija pak bilježi niži postotak cijepljenja, osobito kod mlađe populacije, od ostatka zemlje, samo 36,2 posto. Struka naglašava kako se cijeli znanstveni svijet udružio u pronalaženju cjepiva koje je jedina sigurna zaštita od virusa.

- Pozivamo sve mlade da se cijepe upravo kako bi zaštitili sebe, a i druge, odnosno da bi prestala cirkulacija virusa jer ako se ne cijepe pojedinačno, znamo da virus i dalje cirkulira u populaciji i epidemija neće stati i može se dogoditi da opet bukne, rekla je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

A zbog košarkaških kvalifikacija pred Olimpijske igre, Spaladium arena napokon će biti vraćena onima zbog kojih je i izgrađena, pa se mjesto masovnoga cijepljenja seli u dvoranu na Gripama.

- Svi oni koji su naručeni u Arenu jednostavno da na svom papiru - zanemare Arenu i da dođu na Gripe. Isto tako upućen je poziv kolegama u ambulantama da obavijeste svoje pacijente da jednostavno se ta vijest proširi, rekao je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

A kako bi cjepivo došlo do svakoga kućnoga praga, u Splitu od petka počinje i cijepljenje po gradskim kvartovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!