Turković Gulin: U Hrvatskoj nedostaje odgajatelja i kapaciteta u vrtićima

01.07.2021.

15:02

Autor: V.G./HRT/Hina

Dječji vrtić

Dječji vrtić

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tatjana Turković Gulin iz Udruge Sidro upozorila je u četvrtak na nedostatak kapaciteta i odgajatelja u dječjim vrtićima, istaknuvši da je u Hrvatskoj u sustav uključeno 82 posto djece, a trebalo bi ih biti za deset posto više, dok istovremeno nema dovoljno odgajateljskog kadra.

Prema Barcelonskim sporazumima, trebali bismo imati oko 92 posto ukupne predškolske dobi uključene u sustav, a imamo ih 82 posto. To je dosta djece koja nisu u sustavu, a predškolski odgoj i obrazovanja vrlo je važan za razvoj djeteta, istaknula je Turković Gulin.

Zajedno s drugim predstavnicama Udruge Sidro - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću, Turković Gulin razgovarala je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ravnateljicom Uprave za odgoj i obrazovanje Vesnom Šerepac.

Turković Gulin nakon sastanka kaže da su naišli na razumijevanje ministarstva, a odgovornost za sustav predškolskog obrazovanja stoji na osnivačima tih ustanova, što su prvenstveno jedinice lokalne samouprave.

- Nedostaje nam nekih 2000 do 3000 odgojitelja, a veliki je problem što se na mjesta odgojitelja zapošljava nestručni kadar, to moramo početi rješavati, kazala je Turković Gulin poručivši da tu može djelovati ministarstvo promjenom zakonskih propisa.

Poručila je kako je svjesna da se problem, koji se stvarao preko 30 godina, ne može riješiti preko noći, a za rješenja su potrebna sredstva i vrijeme.

Šerepac je istaknula da je ministarstvo pristupilo izradi nacrta prijedloga Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Ovi problemi tiču se jedinica lokalne samouprave, no ministarstvo može izmijeniti određene propise, a određene promjene ušle su u nacrt prijedloga zakona koji će uskoro ići u javno savjetovanje, poručila je.

Turković Gulin izvijestila je da će idućih dana održati sastanke s jedinicama lokalne samouprave, kao i da je danas zakazan sastanak s predstavnicima Grada Zagreba, gdje je problem nedostatka kapaciteta i odgajatelja posebno naglašen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!