Turska zainteresirana za hrvatska iskustva oko povlačenja EU novca nakon potresa

10.02.2023.

20:45

Autor: Hina/HRT/A.V.

Prema Turskoj krenuo konvoj humanitarne pomoći

Prema Turskoj krenuo konvoj humanitarne pomoći

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Turska je zainteresirana za hrvatska iskustva oko povlačenja sredstva iz europskih fondova kako bi sanirala štete od potresa, istaknuo je na sastanku s hrvatskim potpredsjednikom vlade Davorom Božinovićem turski veleposlanik u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran, izvijestio je MUP.

U tom kontekstu je turski veleposlanik izrazio i zadovoljstvo jučerašnjom najavom predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen o organizaciji Međunarodne donatorske konferencije na kojoj će se prikupljati sredstva za pomoć Turskoj i Siriji, navode u priopćenju.


Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova izrazio je spremnost Hrvatske da Turskoj prenese svoja iskustva kao i da u komunikaciji s europskim institucijama aktivno doprinese iznalaženju rješenja za financijsku pomoć Europske unije Turskoj.


Također, Božinović je tursku stranu pozvao na daljnju kontinuiranu koordinaciju s Ministarstvom unutarnjih poslova kako bi se što žurnije i u maksimalno mogućoj mjeri odgovorilo na eventualne daljnje potrebe kojima bi se umanjile posljedice ove katastrofe, priopćio je MUP.


Sastanak u MUP-u održan je nakon što su ravnatelj civilne zaštite Damir Trut i turski veleposlanik Kiran u jutarnjim satima zajednički iz Jastrebarskog ispratili sedam šlepera pomoći potresom pogođenim područjima Turske.


Veleposlanik Kiran je zahvalio na žurnom upućivanju spasilačkog tima iz Hrvatske te naglasio kako su i hrvatski spasioci doprinijeli naporima što je do danas spašeno 10.000 ljudi ispod ruševina, a samo u posljednja 24 sata njih stotinu, objavio je MUP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!