Humanitarni konvoj krenuo u Tursku

10.02.2023.

11:59

Autor: Hina/Dnevnik/HRT/A.S.

 Hrvatska Vlada šalje humanitarnu i novčanu pomoć Turskoj i Siriji

Hrvatska Vlada šalje humanitarnu i novčanu pomoć Turskoj i Siriji

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Prvi hrvatski humanitarni konvoj s pomoći turskom stanovništvu stradalom u u potresu krenuo je prijepodne iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom, a prevoze pomoć do tri odredišta u Turskoj. Prema molbi turskih vlasti, Hrvatska uz opremu za teške zimske uvjete šalje i medicinsku te sanitetsku opremu. Siriji će Hrvatska pomoći financijski. Po 100.000 eura doniraju Caritas i Crveni križ, a planira se slanje i stambenih modula.Kamioni Civilne zaštite, Caritasa i Hrvatskog Crvenog križa (HCK) prevoze različitu pomoć stradalima koji su u potresu ostali bez domova, a riječ je, kažu u HCK-u, tek o prvoj rundi pomoći.

Republici Turskoj Vlada RH šalje materijalnu pomoć prema iskazu potrebnih materijalnih sredstava, a koja obuhvaća hranu, šatore, krevete, vreće za spavanje, deke, grijalice te medicinsku i sanitetsku opremu, u
ukupnoj protuvrijednosti 819.601,50 eura.

Sirijskoj Arapskoj Republici Vlada RH upućuje pomoć financijskim doprinosom od ukupno 200.000 eura, i to 100.000 eura preko Hrvatskog Caritasa i 100.000 eura preko Hrvatskog Crvenog križa.

Galerija
Konvoj kreće za Tursku i Siriju, Foto: Slaven Branislav Babic /PIXSELL
Konvoj pomoći za Tursku i Siriju, Foto: Slaven Branislav Babic /PIXSELLKonvoj pomoći za Tursku i Siriju, Foto: Slaven Branislav Babic /PIXSELLKonvoj pomoći za Tursku i Siriju, Foto: Slaven Branislav Babic /PIXSELLKonvoj pomoći za Tursku i Siriju, Foto: Slaven Branislav Babic /PIXSELLKonvoj pomoći za Tursku i Siriju, Foto: Slaven Branislav Babic /PIXSELL

Sedam tegljača pomoći za Tursku


Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut rekao je da su pripremili najpotrebnije stvari - šatore, deke, vreće za spavanje, grijalice i hranu.

- Imamo sedam šlepera, pet kojih su iz odluke Vlade, dva koja su od Caritasa i jedan kamion Hrvatskog Crvenog križa, dodao je.

Dva pripadnika ravnateljstva Civilne zaštite odlaze do Ankare zajedno s konvojem. Oni, tvrdi Trut, provode administrativne aktivnosti na carinama i prelasku granica.

- Oni se vraćaju, neće ostati u Turskoj, dodao je.

Pomoć će značiti ljudima pogođenima potresom u Siriji i Turskoj, a Trut ističe da je Turska pomogla i Hrvatskoj u potresima.

- Ovo samo pokazuje kakvo je prijateljstvo između Turske i Hrvatske. Turska nam je pomogla u materijalima i u opremi, svemu onome što je tada bilo potrebno, rekao je.

Put će, ističe Trut, trajati sigurno 24 sata, a tegljači idu za Ankaru, gdje će istovariti pomoć, koja će se poslije raspodijeliti po potresom pogođenim područjima.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa (HCK) Robert Markt rekao je da HCK šalje pomoć manjim kamionom kako bi se mogli probiti do centra zbivanja u Gaziantepu, gdje će na terenu stupiti u kontakt s jedinicama Crvenog polumjeseca.

- Fascinantno je da Crveni polumjesec u ovom trenutku prehranjuje 1,7 milijuna ljudi na dnevnoj bazi. Mi smo se u Sisačko- moslavačkoj županiji u najgorim trenucima brinuli za 20.000 ljudi, dodao je Markt.

Istaknuo je da je to prvi humanitarni konvoj koji Hrvatska šalje u Tursku te je izrazio zadovoljstvo što su se u njemu zajednički okupili Caritas, Civilna zaštita i HCK.

- Pokazujemo jedinstvo koje smo pokazivali u najtežim situacijama tijekom potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, poručio je Markt.

Okupljenima se obratio i predsjednik Hrvatskog Caritasa msgr. Bože Radoš.

- Caritas ide s dva kamiona s pomoći u vrijednosti 174.00 eura. Odredište im je Adana u Anadoliji", rekao je Radoš. Dodao je i da Hrvatski Caritas traži načine za dopremu 10 stambenih modula u Siriju, a najvjerojatnije će ih prevesti morskim putem.

Istaknuo je i da se Hrvatski Caritas od početka uključio u pomoć te je već u ponedjeljak otvoren donacijski telefon, a u utorak i račun u banci gdje se mogu uplaćivati donacije.

- Imali smo 32.000 poziva na našem donacijskom telefonu, te je oko 45.000 eura prikupljeno. Hrvatska biskupska konferencija za Tursku i Siriju izdvojila je ukupno 100.000 eura, dodao je Radoš.

Na ispraćaju konvoja bio je i turski veleposlanik u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran.

- Veoma smo zahvalni Hrvatskoj, hrvatskoj Vladi i hrvatskom narodu. Vaša Vlada već je poslala spasilačke timove u Tursku. Ondje rade nadljudskim naporima, a sada nam šaljete još 6 dodatnih tegljača s humanitarnom pomoći, kako biste pomogli ljudima u Turskoj! Veoma smo vam zahvalni, hvala vam puno, rekao je veleposlanik Yavuz Selim Kiran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!