08:59 / 16.04.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Tuškan: Zaposlenicima u školstvu trebalo bi dati na izbor više cjepiva

"Zaposlenicima u školstvu trebao bi se dati izbor cjepiva"

"Zaposlenicima u školstvu trebao bi se dati izbor cjepiva"

Foto: Studio 4 / HRT

"Htjela bih naglasiti da je u sustavu školstva 86 posto žena i da, bi vezano uz dob i spol, bilo dobro da se zaposlenicima da izbor između više vrsta cjepiva, zaključila je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja i za HRT-ov Studio 4 govori o organizaciji, odazivu, ali i općenito o situaciji u školstvu.

Nakon zdravstvenih djelatnika i prioritetnih skupina, sljedeći tjedan na cijepljenje bi trebali doći i drugi. Najavljuje se cijepljenje turističkih radnika, ali i onih u prosvjeti. Kako je za sad to organizirano, kakav je odaziv, ali i općenito o situaciji u školstvu govori Ana Tuškan.

Tuškan kaže da je u tijeku popisivanje zainteresiranih, i da bi popis trebao biti gotov u ponedjeljak popodne kada će biti dostupne i konkretne informacije oko interesa.

- Za sada smo čuli s terena da je dosta zainteresiranih, no da se dio njih nažalost se predomišlja. S jedne strane to je razumljivo, boje se, postoji puno nejasnih informacija oko AstraZenece. Vezano uz to bih htjela naglasiti da je u sustavu školstva 86 posto žena i da bi vezano uz dob i spol bilo dobro da se zaposlenicima da izbor između više vrsta cjepiva, zaključila je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

- U razgovoru s ljudima, jasno je da postoji gomila informacija koje su neprecizne, isto tako sigurno postoji bitka farmaceutskih lobija, kao što je uvijek i postojala, kaže Tuškan.

Dodala je da je činjenica da zaraza raste i da imamo velik broj novozaraženih, da postoji rizik svaki put kad izađete iz kuće i trebamo svi biti odgovorni.

- Ova široka lepeza informacija me podsjeća na školske kurikulume, jedna jako velika širina, a dubina je plićak. Nema preciznih informacija što dovodi do zbunjenosti i straha, kaže Tuškan.

- Čekali smo 3 mjeseca nakon što je objavljen plan cijepljenja gdje smo sedma prioritetna skupina koja se čaki dijeli na dvije podskupine, u prvoj oni koji ne mogu nositi zaštitnu opremu i organizirati razmak, u drugoj oni koji mogu, pojašnjava Ana Tuškan.

Dodaje kako naravno da misli da je cijepljenje trebalo organizirati ranije.

- Trebalo je 3 mjeseca da se izrodi taj jedan dopis, pisao ga je netko tko voli pretjerano administriranje, tko voli puno podataka. Još davno se trebala napraviti aplikacija i u nju uvrstiti sve zaposlenike, riješiti i odraditi to na najjednostavniji mogući način, kaže glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!