Prof. Car: Pandemija ostavlja posljedice na mentalno zdravlje

15.04.2021.

19:31

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Direktor suradnog centra WHO-a za digitalno zdravlje i znanstvenu edukaciju te član Znanstvenog savjeta Vlade prof. dr. sc. Josip Car kazao je u HTV-ovu Dnevniku kako danas više nije u pitanju znanstveni prijepor koje nas mjere očekuju te smanjuju li mjere širenje virusa. 

Car: Obratiti pozornost na mentalno zdravlje, osobito djece

Naglasio je kako treba obratiti pozornost na mentalno zdravlje osobito djece, ali i svih drugih dobnih skupina.

Car je istaknuo da ova dugotrajna pandemija i epidemiološke mjere ostavljaju traga na ljudima.

"Cjepiva bude optimizam"

Dodao je kako su danas na sastanku Znanstvenog savjeta Vlade istaknuli neizvjesnost koliko će sama pandemija trajati te koji će biti dugoročni razmjeri Covida.

Profesor Josip Car rekao je kako cjepiva bude optimizam, ali i dalje se treba pridržavati epidemioloških mjera te je osobna odgovornost svakog pojedinca vrlo bitna u suzbijanju širenja virusa.

- Nemojmo dopustiti da ova kriza propadne. Ima jedna rečenica - svaka kriza je i prilika. Neka to bude poticaj na bolje i za inovacije, rekao je Car. 

Car: Mjere djeluju, ali bitna je i odgovornost pojedinca

Član Znanstvenog savjeta Vlade prof. Car rekao je kako je Hrvatska uvela velik broj epidemioloških mjera da suzbije širenje koronavirusa. Naglasio je kako mjere djeluju, ali prije svega je bitna sama odgovornost pojedinca i hoće li se pridržavati tih mjera.

Direktor suradnog centra WHO-a za digitalno zdravlje i znanstvenu edukaciju istaknuo je kako se sada zna način na koji se virus širi te svaki pojedinac može pridonijeti i njegovu suzbijanju i njegovu širenju.

"Daleko od pobjede nad pandemijom"

Car je kazao kako se ne bi fokusirao na prognoze, ali da dnevni broj preminulih prati dnevni broj inficiranih.

- To je jedna jako snažna korelacija. Ako imamo visoki broj inficiranih, to se preljeva u broj hospitaliziranih odnosno i broja umrlih, dodao je.

Car je istaknuo kako je dnevni broj od tri tisuće zaraženih velik, te da svaki pojedinac mora biti odgovoran i ozbiljan, jer smo još uvijek daleko od pobjede nad pandemijom koronavirusa. 

"Razumljiva velika opreznost oko cjepiva" 

Prof. dr. sc. Josip Car rekao je da su sva cjepiva protiv Covida-19 nova, te da je potrebna i razumljiva velika opreznost i EMA-e, te ostalog europskog čelništva. Dodao je da je bitno da sve bude transparentno, jer samim time se stvara i povjerenje ljudi prema cjepivu odnosno cijepljenju.

Dodao je kao je veliki uspjeh znanstvenika uopće za pronalazak cjepiva u tako kratkom vremenu. 

Car: Svako cjepivo nosi svoje nuspojave

Car je kazao kako svako cjepivo nosi svoje nuspojave i da je to pitanje samog balansa. Direktor suradnog centra WHO-a za digitalno zdravlje i znanstvenu edukaciju naglasio je da svaki virus mutira, te da će Covid-19 ostati vjerojatno još dugo vremena u populaciji.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!