Tužna godišnjica stradanja Nadina

19.11.2021.

07:35

Autor: HRT

Spomen obilježje u Nadinu

Spomen obilježje u Nadinu

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Dan nakon stradanja u Škabrnji, svojih se žrtava prisjeća i Nadin. Na današnji dan prije 28 godina četnici i postrojbe JNA ubili su u Nadinu 14 civila, ostale su protjerali, a kuće zapalili. Život su izgubila i petorica branitelja iz naselja Nadin i susjednoga Zagrada, a za tri osobe još uvijek se traga.

Stradanje Nadina obilježeno je Tradicionalnim mimohodom "Da se ne zaboravi" Benkovac-Nadin-Škabrnja te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika žrtvama Nadina stradalima u Domovinskom ratu. Misa zadušnica za stradale služila se u mjesnoj crkvi Svetog Ante. 

Među 22 imena na spomen-obilježju u Nadinu čak je 10 žena. Nakon ubijanja selo je pljačkano i potom spaljeno. Nadin je okupiran dan nakon Škabrnje, a oslobođen je u Oluji. Od tada se selo obnovilo i živi punim plućima, u prvom redu od poljoprivrede, ali žrtva u Domovinskom ratu se ne zaboravlja. Za zločin u Nadinu još nitko nije kažnjen. 

- Prošlo je 30 godina ali kao da je jučer bilo. Kad je Šabrnja pala, evo njih k nama. Koga su uhvatili - ubili su. Mi smo bili u podrumu i kad je tenk došao blizu, kroz prozor smo sa 6 djece pobjegli u krš. Kad je pao mrak krenuli smo prema Galovcu. Bila je noć i sve su kuće gorjele, kazao je Dinko Brzoja koji se prisjetio teških dana stadanja njegovog mjesta.

Tomislav Glavić poručo je kako nije lako na današnji dan, "emocije, tuga i ponos se miješaju". Izraz zvjerstva koje je učinjeno potvrđuje i činjenica da je na spomeniku od 22 imena - čak 10 ženskih. "Oni su pobili sve što su živo pronašli", rekao je. Ipak, Nadin je obnovio svoje gospodarstvo i danas je najvinogradarskije mjesto u Hrvatskoj.   

U tišini mimohoda navirala su sjećanja na zapaljeno selo, izgubljenu obitelj, poginule branitelje. Niti za zločin nad civilima u Nadinu nitko nije odgovarao. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!