Sjećanje na žrtvu Borova naselja

19.11.2021.

07:26

Autor: HRT

Počast žrtvi Borova naselja

Počast žrtvi Borova naselja

Foto: PIXSELL / Vukovarsko-srijemska županija

Komemorativnim programom "Žrtva Borova naselja za domovinu" ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa obilježena je 30. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu.

U trenutku ulaska pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Vukovar, u podrumu Borovo Commercea, koji je bio odjel vukovarske ratne bolnice, bilo je oko tisuću ranjenih hrvatskih branitelja i civila. Nakon okupacije naselja, u Borovo Commerceu je zarobljeno i u nepoznato odvedeno 115 osoba, a na sam dan okupacije u Borovu naselju ubijena je 51 osoba. U obrani toga dijela grada poginulo je više od 500 ljudi.

U spomen na stradale hrvatske branitelje i civile položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomen-ploče. Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih, ubijenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, predstavnici udruga iz Domovinskog rata te brojna izaslanstva. Komemoraciji su nazočila izaslanstva Hrvatskog sabora, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara te brojni građani okupljeni u čast svim žrtvama.

- Ovdje smo da odamo počast svima onima koji su ubijeni u Borovu naselju, gdje je otpor bio pružan i na današnji dan 1991. Posljednja skupina branitelja, njih oko 400, neprijatelju se predala tek 20. studenoga. Bio sam ovdje u blizini. Nismo znali što se događa u Vukovaru, ni da su oni ušli u Bolnicu i u Velepromet. Borili smo se ovdje 19. studenoga kao da je neki drugi dan. Žao mi je što se stalno govori da je Vukovar okupiran 20. studenoga, što nije istina jer se ovdje jedna grupa branitelja odupirala i dalje, rekao je predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić.

Kolona "Putem sjećanja i svjetlosti" prošla je Borovim naseljem - Ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske, gdje je održana sveta misa.

Okupljenima se obratila predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" Manda Patko, prisjećajući se teških dana u Vukovaru prije 30 godina.

- Na današnji dan 19.studenoga 1991.godine na ovom mjestu stajali su oni koje ne možemo zvati ljudima i kojima ništa nije sveto. Istoga dana pred njima su stajali hrvatski branitelji, starci, žene i djeca, a njima je sve bilo sveto. I obitelj i namučeni grad i naša Domovina i baš zato u ime te ljubavi, zbog naših svetinja mnogi danas nisu s nama i na njihovim grbovima danas gore svijeće. Gore i za one koji nemaju grobova. Kod spomenika nestalih u Domovinskom ratu gori 386 svijeća za 386 nestalih s područja Vukovara. Neka te svijeće pokažu put njihovim obiteljima koje ih 30 godina čekaju i traže. A ovih 30 bijelih svijeća je za 30 godina tuge i patnje hrvatskog naroda, za žrtvu Borova Naselja za Domovinu, poručila je.

Vijencem bačenim u Dunav u Borovu je odana počast braniteljima i civilima ubijenim na obali Dunava i bačenim u rijeku. Procjenjuje se kako je na tom mjestu ubijeno oko stotinu ljudi. 

Potraga za najmilijima

Ivo Kovačić
posljednji je zapovjednik obrane Borova naselja. Nekoliko dana prije pada teško je ranjen i zbrinut u pomoćnoj bolnici u Borovo Commerceu. U toj bolnici je bilo dnevno oko 700 do 800 ljudi, a na današnji dan sve se slomilo. Oni koji nisu mogli doći u Borovo Commerce otišli su u Obućaru gdje je bilo sklonište, kazao je Kovačić koji se prisjetio teških dana borbe, pada i 9-mjesečnog boravka u logoru u Stajićevu.

- Neki i danas govore da je Ovčara opravdana. Neki ni danas ne priznaju da je Republika Hrvatska slobodna država. Šutnja je zločin i svatko ima obavezu reći istinu, poručila je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila.

Vijenac su u Borovu naselju i ove godine položile članice beogradske nevladine udruge ''Žene u crnom'', koje poručuju da stupanj poricanja i negiranja vukovarske tragedije u Srbiji zabrinjava.

- Ni na Haškom sudu stradanje Vukovara nije kvalificirano kao ratni zločin. Bez obzira na to, mi smatramo da je Vukovar simbol divljačkog i barbarskog uništavanja i da se o tome mora govoriti. Za sve nas Vukovar je važan grad, kazala je Staša Zajović, osnivačica udruge "Žene u crnom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!