11:30 / 09.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

U 2020. deset posto više prijava Uredu pravobraniteljice za djecu

Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Ured pravobraniteljice za djecu u 2020. je zaprimio ukupno 1923 novih prijava i zahtjeva u vezi s povredom prava djece, što je 10 posto više nego godinu ranije, uz zabilježen rast broja prijava povreda obrazovnih prava djece te onih koje se odnose na roditeljsku skrb.

U Izvješću o radu za 2020., podnijetom Saboru 31. ožujka, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević ističe da je unatoč radu u otežanim uvjetima, zbog epidemije i posljedica potresa u kojem je znatno oštećena zgrada u kojoj se nalazi njezin Ured, tijekom 2020. godine primila 10 posto prijava više u odnosu na godinu ranije.

Najbrojnije prijave za povredu obrazovnih prava djece

Kao i u prethodnoj godini, i u 2020. su najbrojnije bile prijave povreda obrazovnih prava djece, čak 492, što predstavlja povećanje od gotovo 26 posto.

Veliki dio ovih pritužbi odnosio se na probleme u vezi s organizacijom odgojno-obrazovnoga rada u uvjetima epidemije i provedbu online nastave.

Na drugom mjestu po brojnosti su prijave koje se odnose na roditeljsku skrb, kojih je bilo 434, što je za 27 posto više nego u 2019. godini. Uglavnom se odnose na zaštitu prava djece tijekom i nakon razvoda njihovih roditelja te nerijetko uključuju i niz manipulativnih ponašanja roditelja koji nastoje otuđiti dijete od drugog roditelja.

Na zaštitu od nasilja odnosilo se 239 prijava, što je manje nego prije, ali podaci MUP-a za 2020. upozoravaju da to nije realna slika stanja.

Naime, policija je u 2020. zabilježila porast kaznenih djela nasilja i zlostavljanja, što je potvrdilo očekivanja i procjene stručnjaka o negativnim posljedicama lockdowna na djecu koja žive u obiteljima u riziku od nasilja i zlostavljanja.

Na zdravstvena prava odnosile su se 162 prijave, koje također odražavaju utjecaj pandemije covida-19 na dostupnost usluga djeci.

Na sigurnost djece odnosilo se 116 prijava

Veliki broj prijava pravobraniteljici, njih 116, odnosio se na sigurnost djece, najviše na ugroženost i stradanje djece u prometu, 115 prijava odnosilo se na pravosudno zaštitna prava (ove prijave porasle su više od 40 posto u odnosu na 2019.), zatim na ekonomska prava 72 i socijalna 62, što ponovno upozorava na rizike od dječjega siromaštva.

Ured je u 2020. nastavio postupati i u 574 predmeta prenesenih iz prethodnih godina. Također je radio i na 1158 predmeta koji se odnose na opće inicijative, izvješća, suradnju s državnim i međunarodnim institucijama i medijima, stručne sastanke, konferencije, projekte i opće poslovanje.

Zabilježeno je i više od 1200 telefonskih razgovora sa strankama, a brojni sastanci, skupovi te susreti s djecom odvijali su se online putem različitih komunikacijskih platformi.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u 2020. je uputila 72 opće preporuke, upozorenja i priopćenja usmjerenih na učinkovitiju zaštitu prava djece, a oko 40 posto njih bilo je vezano uz utjecaj koronavirusa i mjera za njegovo suzbijanje na različita područja ostvarivanja prava djeteta.

Također je sa svojim prijedlozima sudjelovala u postupku donošenja ili izmjena 30 propisa, stoji u izvješću.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!