Hospitalizirano sve više onih koji imaju COVID i druge bolesti

03.02.2022.

19:24

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

COVID odjel

COVID odjel

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Nastavljen je pad broja novozaraženih u ovom tjednu za 20-ak posto. Danas imamo malo više od 13 tisuća novih slučajeva zaraze, gotovo 3700 manje nego prije tjedan dana. Od toga je 8800 zabilježeno PCR testom, a 4300 brzim antigenskim. 

U bolnicama je malo više od 2100 pacijenata, među kojima je sve više onih koji imaju COVID, ali su hospitalizirani zbog drugih bolesti. Na respiratoru je manje od 200 najteže oboljelih. Preminule su još 42 osobe.

Podaci pokazuju da je peti val epidemije u nas, izazvan omikronom, u padu, pa se sve više okrećemo sljedećim mjesecima i novoj turističkoj sezoni. A u njoj bi, zbog manje procijepljenosti u odnosu na izravne konkurente, Hrvatska mogla znatno izgubiti.

Na Klinici za infektivne bolesti pritisak je malo manji, no liječnici poručuju, omikron nije bezazlena varijanta.

- Kod nas je trenutno manje hospitaliziranih, tako da je u tom smislu malo lakše, ali naravno pacijenti koji su kod nas su iznimno teški i zahtjevni. Što god da radite, bolest je tri koraka ispred vas, kaže infektologinja Marija Santini iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Trenutačno je u bolnicama hospitalizirano više onih koji imaju i druge bolesti.

- S obzirom na varijantu omikron koja se pojačano širi, ali čini se da izaziva blaže kliničke slike, u zadnje vrijeme je sve više kroničnih bolesnika hospitaliziranih s COVID-19 bolesti u odnosu na prethodne valove kada su svi, koji su bili hospitalizirani, bili hospitalizirani od COVID-19 bolesti, kaže državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić.  

Hospitalizacijama pridonosi loša procijepljenost. Svaka četvrta osoba starija od 65 godina u Hrvatskoj nije cijepljena. O primljenim dozama te incidenciji ovisi i boja zemlje na europskoj koronakarti, a o njoj i turistička sezona.

- U mediteranskim zemljama dakako je procijepljenost puno veća nego što je u Hrvatskoj. Pokrenuli smo i prošle godine prioritetno cijepljenje turističkog sektora s izuzetno dobrim odazivom, preko 70% i ovim putem pozivam naš cijeli turistički sektor da i dalje bude odgovoran, govori ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

- Ja se toplo nadam da ćemo svojim ponašanjem i ispravnim odabirima, a jedan od njih je i cijepiti se, odnosno za one cijepljene primiti 'booster' dozu, da će nam to doprinijeti da se i mi nađemo u toj grupi zemalja koje će na karti najprije postati svjetlocrveni, kaže zamjenica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš

Pa i premijer Andrej Plenković ponavlja.

- Pozivam sve da se pridržavaju epidemioloških mjera jer ćemo samo kombinacijom cijepljenja i mjera ostvariti rezultate da bude što manje zaraženih.

A da se zaražene pacijente što prije otkrije i izolira, iz KoHOM-a predlažu.

- Napraviti punktove za testiranja bez uputnice, potpuno besplatno. Isto bi bilo potrebno uspostaviti call centre za sve savjete i upite oboljelim ljudima za određivanje izolacije, samoizolacije, kaže predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić

Rasteretilo bi to liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji su pacijentima sve nedostupniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!