12:08 / 03.02.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Fuchs: Samotestiranje učenika provodit će se u tri faze

Samotestiranje učenika

Samotestiranje učenika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak da će samotestiranje učenika početi kad Direkcija za robne zalihe dostavi školama testove, a provodit će se u tri faze nakon kojih se nada da će nestati potreba za njima.

Ponedjeljkom će roditelji dobrovoljno testirati djecu, a ako se u razredu pojavi neki slučaj zaraze, ponovo se provodi testiranje i učenici koji su negativni nastavljaju ići u školu.

- Pretpostavljamo da roditelji neće varati, njima na dušu, jer smisao mjere je da zadržimo što veći broj djece na nastavi, rekao je Fuchs i podsjetio da su ispadali cijeli razredi jer je nekoliko učenika bilo pozitivno.

Testiranje će se provoditi mjesec dana, a ako bude sve kako smo zamislili, prijeći će se na testiranje samo u razredima u kojima se pojavi pozitivan učenik.

Treći korak je ukidanje samotestiranja, izjavio je Fuchs i izrazio nadu da će se predviđeni hodogram moći realizirati, kao i da će na kraju biti moguće ukidanje nošenja maski.

- Danas će Direkcija za robne zalihe otvoriti ponude na njihov poziv o nabavi testova i početak testiranja ovisi o tome kada testovi dođu u škole, rekao je Fuchs dodajući da će Ministarstvo danas videpozivom razgovarati s ravnateljima, a HZJZ je napravio videoupute za roditelje.

Osvrćući se na probleme vezane za cijene energenata, Fuchs je ustvrdio kako je glavni problem u Zagrebu. Ministarstvo je zaduženo za visoke škole i institute, dok su škole u nadležnosti osnivača, gradova i županija.

Kaže da treba vidjeti ugovore tih institucija s isporučiteljima i nije prihvatljivo ako su stigli višestruko veći računi, a da obje stane nisu sklopile ugovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!