U Čakovcu i Prelogu postavljeni "Kameni spoticanja" za žrtve holokausta

17:56 / 02.09.2021.

Autor: V.K/Hina/HRT

Arhiva/Kameni spoticaji

Arhiva/Kameni spoticaji

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U Čakovcu i Prelogu u četvrtak su u pločnik pred kućama postavljena spomen-obilježja sugrađanima žrtvama holokausta Kameni spoticanja, a izraelski veleposlanik Ilan Mor tom je prigodom rekao da se nada kako će spomenici potaknuti mlade da se kad se spotaknu o njih zapitaju tko su bili ljudi stradali u holokaustu.

Postavljanje Kamena spoticanja za 28 članova Židovske zajednice na šest mjesta u Čakovcu i dva u Prelogu organizirali su Židovska općina Čakovec, Grad Čakovec, Grad Prelog i Međimurska županija.

Ovo je izuzetna ideja kojom se iskazuje poštovanje svim obiteljima i svim nevinim žrtvama holokausta, rekao je Mor i dodao da žrtve nastavljaju živjeti sve dok su u gradovima u kojima su živjele uklesana njihova imena i uspomena na njih.

Predsjednik Židovske općine u Čakovcu Andrej Pal rekao je da je razlog za akciju jednostavan jer vrijeme radi protiv sjećanja.

Kolektivni zaborav koji je sve jače izražen, čak i negiranje određenih povijesnih činjenica, pridonosi tome da jedna zajednica koja je živjela u ovom kraju, radila i razvijala ovaj kraj više ne postoji, ubijena je, nestala je, rekao je Pal.

Dodao je da Židovska općina u Čakovcu čini sve da do zaborava ne dođe jer je do prije Drugoga svjetskog rata u Međimurju bilo 1200 članova zajednice, a oko 700 ih je ubijeno i nestalo za vrijeme rata.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je kako se i tim sjećanjem i Međimurje promiče kao tolerantna, otvorena i humana sredina.

Organizirali smo tjedan židovske kulture, muzej je organizirao brojne izložbe, Eva Panich Nahir je počasna građanka Čakovca, državni arhiv restaurirao je matičnu knjigu Židova naprosto zato jer su Židovi ostavili veliki trag na gospodarstvo, kulturu i ukupni razvoj Međimurja, rekao je Posavec.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini rekla je kako vjeruje da će i sjećanje s Kamenima spoticanja građani prihvatiti s obzirom na to da su prihvatili i židovsku zajednicu kao dio svakodnevice grada Čakovca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!