17:36 / 30.07.2018.

Autor: HRT

U HDZ-u predstavljena porezna reforma

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić pradstavlja članovima Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a nacrt porezne reforme.
Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a ministar financija Zdravko Marić predstavio je nacrt porezne reforme.

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka nije iznosio detalje jer će nacrt u srijedu predstaviti koalicijskim partnerima. Poručio je da Vlada čini sve kako bi efekti reforme bili najkorisniji onima čija su primanja najmanja.

Do sada smo, ako gledate efekte porezne reforme 2017./2018., rasteretili gospodarstvo i građane za oko 4 milijarde kuna. To je znatno pridonijelo gospodarskom rastu, potrošnji. Veliki broj građana zbog poreznih promjena imao je i veće prihode, i to se osjetilo. Mislim da će i ova treća faza porezne reforme polučiti željeni efekt,  rekao je Plenković.

Nacrt porezne reforme dobio je jasnu potporu svih tijela stranke. U srijedu bi se trebalo znati odustaje li HDZ od predizbornog obećanja - smanjena opće stope PDV-a za 1 postotni bod.  

I gospodarstvenici i koalicijski partneri smatraju da bi bolje bilo ići s rasterećenjem plaća. Ići će se na ukidanje doprinosa za zapošljavanje, doprinosa za zaštitu na radu, ali povećao bi se doprinos za zdravstveno osiguranje za 1,5%, s 15% na 16,5%.

Većina građana neće osjetiti rasterećenje plaća, osim onih koji imaju plaće veće od 17.000 kuna. Spominje se međustopa PDV-a za meso, voće, povrće i ribu, a to bi dalo zamah poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Zasad se sa službenim detaljima neće izlaziti u javnost jer, kako je rekao ministar financija Zdravko Marić, treba proći kroz sve razine. Tek nakon razgovora s koalicijskim partnerima će u javnost izaći s detaljima. Prijedlog ni tada neće biti finalan jer mora proći e-savjetovanje i dva saborska čitanja.Ne možemo se samo fokusirati znači li porez na dohodak nekome povećanje plaće ili ne. U ovom trenutku više od polovine obveznika poreza na dohodak uopće nije u "škarama" poreza na dohodak, nema te izmjene koja bi im osigurala porast neto plaće. Ali, raspoloživi dohodak građana može biti povećan i na neke druge načine, također kroz porezni sustav, rekao je ministar Zdravko Marić.Na sjednici je bilo riječi i o stanju u Agrokoru te nastavku rješavanja pitanja blokiranih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!