U Hrvatskoj 62 novozaražene osobe

07.08.2020.

06:45

Autor: HRT

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5466 slučajeva zaraze novim koronavirusom; 155 osoba je preminulo, a 4758 se oporavilo.
U protekla 24 sata zabilježena su 62 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 553. Među njima su 122 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 7 pacijenata.

Pogledajte sažetak dana iz središnjeg Dnevnika HTV-a.


Crnogorski epidemiolozi očekuju smirivanje epidemije. Crna Gora se u borbi protiv koronavirusa nalazi u prijelomnom trenutku i sada bi se epidemija trebala početi smirivati, rekao je u petak vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša, objavljujući da je Covid-19 potvrđen kod 69 osoba u posljednja 24 sata. Opširnije.

Diljem svijeta - pandemija ne posustaje. Zaraženih je više od 19 milijuna, a umrlih 719 tisuća. Sve je teže u Indiji, koja je iza Sjedinjenih Američkih Država najviše ugrožena zemlja. I dalje je mnogo novozaraženih u našem susjedstvu. Opširnije.

U samoizolaciji su trenutačno 2052 osobe. Do danas je ukupno testirano 126 410 osoba, od kojih 1093 u posljednja 24 sata, objavio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske.

Sve o koronavirusu pročitajte na koronavirus.hrt.hr.

Podaci županijskih stožera

● U posljednja 24 sata otkriveno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji, potvrdio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Prema podatcima Županijskog stožera Civilne zaštite, trenutačno je 21 osoba pod liječničkim nadzorom, a 77 ih je u samoizolaciji. Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji zaraženo je 175 osoba s prebivalištem toj županiji.

● Tri su nova slučaja zaraze koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Dvije osobe su iz Korčule, a jedna iz Vele Luke, i to djelatnica Doma za starije i teško bolesne osobe, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite. Dvije zaražene osobe iz Korčule su obiteljski kontakti otprije pozitivne osobe, a osoba iz Vele Luke djelatnica je Doma za starije i teško bolesne osobe "Majka Marija Petković" iz Blata. Svi djelatnici i štićenici te ustanove su testirani, a nalazi su bili negativni.

● Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin izjavila je na konferenciji za novinare da je jučer bilo manje novooboljelih jer su radili i manje testova. Smatra da je sve više novooboljelih mladih, zbog druženja u ljetnim vremenima. Osvrnula se i na održavanje Alke u Sinju i kazala da je jako bitno da se svi pridržavaju epidemioloških mjera, posebno za vrijeme aktivnosti prije i nakon Alke. Opširnije

● Iz vinkovačkog Doma za starije i nemoćne "Grim" pozitivno je 14 osoba, jučer je Dom stavljen u karantenu. Još uvijek se čekaju rezultati kako je virus ušao u dom.

- Ne zna se kako je virus ušao u dom, u tijeku je epidemiološko istraživanje. Zaraza se i dalje širi u županiji, jer nisu otkriveni kontakti, ljudi često skrivaju. U domovima su od 17. srpnja dozvoljene posjete, ali pod strogo kontroliranim uvjetima, rekao je tajnik županijskog stožera VSŽ-a Ivan Kubiček.

- Što se tiče situacije od jučer ponovljeni su testovi za osobe kojima su bili nejasni rezultati. Pacijenti koji su smješteni u bolnicu su srednje kliničke slike. Možda će biti nemoguće utvrditi kako je virus ušao, možda je prilikom posjeta, možda je netko od zaposlenika bio asimptomatski dok nisu prošla testiranja, dodao je.


● Na području Splitsko-dalmatinske županije danas je 20 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju. Uz 20 novooboljelih pozitivna na COVID infekciju je i 1 osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Od ukupnog broja novooboljelih njih 9 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 11 epidemiološki obrađuju. 507 osoba je u samoizolaciji. 15 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru. U karanteni su četiri osobe stranog državljanstva.

● U Osječko-baranjskoj županiji jedna je novoobljela osoba od koronavirusa. Broj oboljelih od koronavirusa od početka epidemije do sada na području Osječko-baranjske županije iznosi ukupno 612 osoba, od kojih je 533 već izliječeno. U KBC-u Osijek trenutno je hospitalizirano 27 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a dva su na respiratoru. Mjera samoizolacije određena je za još četiri osobe koje su kontakti oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 216 osoba.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-a 19. Još je devet pacijenata oboljelih na području županije, od toga pet pacijenata na području grada Petrinje, te po jedan pacijent na području grada Siska, Kutine, Novske i Popovače.

● Na području Međimurske županije nema novih slučajeva, a niti oboljelih od COVID-19 virusa. Svi jučer uzeti nalazi u ZZJZ Međimurske županije su negativni. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno osam slučajeva oboljenja i četiri slučaja administrativno, zbog mjesta prebivališta pribrojena Međimurskoj županiji te je Međimurje i dalje županija s najmanjom incidencijom korona virusa na 100 000 stanovnika u Republici Hrvatskoj.

● Sedam je novooboljelih u gradu Zagrebu. Ukupno je 153 aktivna slučaja. U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar provedeno je 305 testiranja. 22 građanina su se oporavila. 83 osobe su pod mjerama samoizolacije, izvijestila je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

● Na području Primorsko-goranske županije zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o mladoj osobi koja se vratila s odmora u Dalmaciji. Tri osobe su izliječene. U županiji je pet aktivnih slučajeva i 149 izliječenih.

● U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testiran je 41 uzorak i svi su negativni.  Devet je aktivnih slučajeva, od čega su tri osobe smještene u Općoj bolnici u Varaždinu, a šestero ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

● Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata je jedna novooboljela osoba. Ukupno je oboljelo 32 osobe od COVID-19 od čega su dva aktivna slučaja, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirane su tri osobe. Pod aktivnom mjerom samoizolacije je 20 osoba.

● Na području Zadarske županije tri su novooboljele osobe zaražene koronavirusom. Jedna od njih bila je u samoizolaciji i razvila simptome, a ostalim dvjema osobama utvrđeni su kontakti te su stavljeni pod nadzor. Jučer su testirane 93 osobe, a aktivni nadzor provodi se nad njih 146. Na COVID odjelu hospitalizirane su četiri osobe. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji sedam je novozaraženih u posljednja 24 sta, objavio je stožer te županije. Ukupno je od početka epidemije zaraženo 490 osoba, od kojih su 304 izliječene, a 5 je preminulo. Trenutačno je u županiji 18 osoba hospitalizirano zbog bolesti COVID-19. U protekla 24 sata testirana je 91 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 6050. U samoizolaciji je ukupno 447 osoba. 

U protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 139 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. Osoba je zdravstveni djelatnik Opće bolnice Pula. Obavljene su sve protuepidemijske mjere i prostor je dekontaminiran. U samoizolaciji su stavljena 4 zdravstvena djelatnika. Opća bolnica Pula redovito pruža sve zdravstvene usluge. Izliječeno je 16 osoba. Trenutačno je 45 osoba pozitivno na COVID-19. U samoizolaciji je 117 osoba. 

- S obzirom da se radi o djelatniku kojemu je radno mjesto u jedinici intenzivne njege, pacijente kod kojih je on bio su ostavljeni u toj jedinici iz razloga što moraju tamo biti, ali je važno naglasiti da smo sve pacijente ostavili u zajedničkom prostoru. Ti pacijneti će morati biti nadzirani u bolničkom sustavu 14 dana od trenutka zadnjeg kontakta s našim zaraženim djelatnikom, rekla je Irena Hrstić, ravnateljica OB Pula.


Osmi dan zaredom na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih virusom SARS-CoV-2. Od 10 testiranih, svi su bili negativni na koronavirus. I dalje je sedam aktivnih slučajeva na području naše županije, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U samoizolaciji je 45 osoba.

Obiteljski liječnici: Nismo zaključali vrata, već se prilagodili epidemiološkoj situaciji 

Potaknuti trajanjem epidemije, ali i zbog nedostatka liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti iz KoHOM-a šalju priopćenje u kojem pozivaju pacijente i kolege liječnike na poštovanje protuepidemijskih mjera. Podjećaju što učiniti prije i nakon dolaska u ordinacije obiteljske medicine. Osvrnuli su se i na najavljene reforme primarne zdravstvene zaštite, pri čemu ističu da "KoHOM stoji na raspolaganju za aktivno uključivanje u izradu novih zakonskih rješenja, i to s pozicije praktičara s terena". Opširnije

Epidemija koronavirusa u svijetu:

Njemački portal T-online.de u petak je izvijestio o 10 njemačkih maturanata koji su se nakon maturalnog putovanja na Pagu vratili bolesni te im je potvrđen koronavirus i nalaze se u samoizolaciji. Opširnije

● Tijekom posljednja 24 sata u Srbiji je preminulo osmero oboljelih od koronavirusa, a među 9.922 analizirana uzorka na koronavirus ih je 276 bilo pozitivno, službeni su podaci srbijanskog Ministarstva zdravstva. Opširnije

● Guverner Ohija Mike DeWine u četvrtak navečer objavio je da se njegov drugi test na koronavirus pokazao negativnim, samo devet sati nakon što je objavio da je prvi bio pozitivan, što ga je odvratilo od službenog dočeka američkog predsjednika Donalda Trumpa u Clevelandu. Republikanac Mike DeWine objasnio je da je drugi put podvrgnut osjetljivijem PCR testu ili testiranju lančane reakcije polimeraze, koji je, za razliku od prvoga testiranja na antigene, dao negativan rezultat.

- Nemamo puno iskustva s testiranjima na antigene ovdje u Ohiju. Surađujemo s proizvođačem da bismo bolje shvatili kako je moglo doći do takvog odstupanja između dvaju testiranja u kratkom roku, tvitao je DeWine, dodavši da će u subotu on, njegova supruga i suradnici biti ponovno podvrgnuti PCR testiranju.

● Pandemijom koronavirusa najteže pogođena azijska zemlja, Indija, objavila je podatke o rekordnom dnevnom broju novozaraženih većem od 60 tisuća, pa je ondje ukupno zaraženo više od dva milijuna ljudi. Na neslavnom je trećem mjestu po broju zaraženih u svijetu, a ispred nje su samo Sjedinjene Države i Brazil. Opširnije

● Broj oboljelih od bolesti COVID-19 u Africi premašio je u petak milijun, a više od pola slučajeva registrirano je u Južnoafričkoj Republici, prenose svjetske agencije. U najpogođenijoj zemlji na kontinentu u četvrtak su zabilježena 538.184 slučaja oboljelih, među kojima je samo tog dana bilo više od 8000 novih. Preminulih je, po službenim statistikama, 9604.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!