Pavić Šimetin: Idemo sve više prema odluci o ukidanju obveze nošenja maski

06.04.2022.

07:36

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Ivana Pavić Šimetin

Ivana Pavić Šimetin

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Uoči Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokreće novu medijsku kampanju za cijepljenje protiv COVID-a, ali i HPV-a za mlađe od 25 godina.

U Hrvatskoj je cijepljeno više od 70% odrasle populacije kada se gleda novi popis stanovništva.

- To je nešto čime smo i zadovoljni, ali kada se usporedimo sa zemljama zapadne Europe, gdje je cijepljenih više od 90%, onda to nije zadovoljavajuće i trebamo intenzivno raditi na tome da se građani cijepe. Kada gledamo podatke, imamo oko milijun građana koji nisu primili niti jednu dozu cjepiva, svega 900 tisuća građana primilo je treću dozu cjepiva, rekla je gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

- Puno građana nije se cijepilo, ali sada se jako dobro zna da je treća doza ključna u zaštiti od teških oblika bolesti i smrti, dodaje. 

Nova kampanja za cijepljenje protiv COVID-a opet se najviše obraća onima koji se uopće nisu cijepili.

- U apsolutno najvećem broju slučajeva cijepljenje prvom dozom prođe bez problema, a onda se ti ljudi, kada prijeđu tu prvu prepreku, uglavnom cijepe i drugim dozama, ističe Pavić Šimetin, dodajući da je čak u populaciji starijoj od 85 godina oko 36 tisuća građana koji nisu primili ni jednu dozu cjepiva, a riječ je o najrizičnijoj kategoriji.

- Pozivam sve građane koji su primili drugu dozu, a prošlo je od toga tri ili šest mjeseci, da dođu na treću dozu, krajnji je trenutak za to. 

Pavić Šimetin ističe da je u Hrvatskoj u ovom trenutku praktično potpuno prisutna omikron-varijanta koronavirusa.

- Omikron-varijanta ima tri podvarijante koje su kod nas prisutne. BA.2 varijanta omikrona prisutna je u otprilike 59% uzoraka. Ona počinje prevladavati. Uz tu BA.2 varijantu vezuje se velik porast broja oboljelih na zapadu Europe, takozvani šesti val. Kod nas je prosječno oko 300 novooboljelih na milijun stanovnika, a, recimo, u Njemačkoj je to i do deset puta više.

Govoreći o mogućnosti da se ukine odluka o obvezi nošenja maske u zatvorenim prostorima, Pavić Šimetin naglašava da je povoljna epidemiološka situacija te da se ne bilježi porast broja novooboljelih, nego pad od 8% i oko 23% kada je riječ o broju umrlih.

- Taj pad traje već neko vrijeme, a s obzirom na to da dolazi sve ljepše vrijeme, idemo sve više prema tom ukidanju. Ali koji će to biti trenutak, teško je sada reći. Moramo još pričekati, imamo okupljanja, primjerice javni prijevoz, a, drugo, stoje međusobno nepoznati ljudi blizu jedni drugima. To su situacije kada bi trebalo i dalje nositi masku, pa čak i kada bude na razini preporuke, za osobe starije životne dobi i one koji imaju bolesti, potrebno je da nose masku, da sami sebe zaštite, zaključuje.  

Cijepljenje protiv HPV-a

Osvrnula se i na cijepljenje protiv HPV-a.

- Na nacionalnoj razini imamo besplatno cijepljenje od školske godine 2015./2016. Pozivaju se na cijepljenje učenici osmih razreda osnovnih škola, i djevojčice i dječaci. Pozivamo i sve one koji su u dobi do 25 godina, a koji se nisu prije cijepili. Treba dodati, a što smo naučili i kod koronavirusa, da nema specifičnog lijeka za HPV. Rak vrata maternice mogu dobiti, naravno, samo žene, ali i muškarci mogu dobiti, primjerice, rak penisa ili rak rektuma uzrokovan HPV-om.

Ističe da sada imaju devetovalentno cjepivo za HPV.

- Sadržava 9 najčešćih sojeva HPV-a koji uzrokuju ne samo rak vrata maternice, nego i bradavice te oboljenja od raka na drugim mjestima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!