U Hrvatskoj evidentirano 4130 oboljelih od gripe, vrhunac potkraj siječnja

09.01.2023.

13:52

Autor: I.B./Hina

Gripa

Gripa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

- Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je dosad evidentirano 4130 oboljelih od gripe, no stvarni je broj znatno veći, a vrhunac broja oboljelih očekuje se potkraj siječnja, izjavila je epidemiologinja Goranka Petrović.

- Riječ je o broju prijavljenih pacijenata oboljelih od gripe, dok su stvarni brojevi znatno veći, a u idućim tjednima očekuje se daljnji rast broja oboljelih. Sam plato može trajati 1-3 tjedna, zatim bi se broj oboljelih trebao početi smanjivati, rekla je Petrović Hini.

Trenutačno kocirkuliraju oba podtipa virusa gripe A, a sporadično se detektira i virus gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnim na gripu A posljednjih tjedana veći je udio virusa gripe A/H1N1.

Najveća stopa prijava oboljelih od gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a najmanja u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.

U Gradu Zagrebu dosad je zaprimljeno 575 prijava te u Brodsko-posavskoj županiji 442. Sisačko-moslavačka županija nema ni jednu prijavu, a Karlovačka samo tri.

Postupni pad broja zaraženih RSV-om

U Hrvatskoj se kretanje respiratornog sincicijskog virusa (RSV) procjenjuje na temelju podataka Referentnog laboratorijskog centra HZJZ-a za gripu i druge respiratorne viruse, a, prema njima, dio uzoraka pozitivnih na RSV bio je najveći potkraj studenog i početkom prosinca. Otad se bilježi postupan pad, s oko sedam posto pozitivnih uzoraka tjedno u posljednja tri tjedna.

- Sezona respiratornih virusa i dalje traje te osim gripe, RSV-a i SARS-CoV-2, cirkulira niz virusa, poput virusa parainflunece, rinovirusa, adenovirusa, humanog metapneumovirusa i običnih koronavirusa, upozorava epidemiologinja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!