U Hrvatskoj ove sezone dosad 1759 slučajeva gripe

02.01.2023.

14:19

Autor: V.K./HRT/Hina

Sezona respiratornih infekcija

Sezona respiratornih infekcija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je ove sezone dosad zabilježeno 1759 slučajeva gripe, a u Klinici za dječje bolesti Zagreb u ponedjeljak se doznaje da su u porastu i druge respiratorne infekcije, zbog čega je pojačana opterećenost hitnog prijema.

Za ovu sezonu nabavljeno je 600 000 doza cjepiva protiv gripe, namijenjenih rizičnim skupinama stanovništva, a cjepivo je distribuirano prema županijskim zavodima za javno zdravstvo i liječnicima obiteljske medicine.

Počela je sezona respiratornih infekcija pa će se porast broja oboljelih od virusnih i bakterijskih infekcija vjerojatno nastaviti još neko vrijeme. To je i očekivano s obzirom na boravak u zatvorenom prostoru i veća okupljanja u blagdansko vrijeme, kaže epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina.

- Na hitnom prijemu u zagrebačkoj Klinci za dječje bolesti zabilježen je veliki broj intervencija zbog respiratornih infekcija, uključujući COVID, gripu, sincicijski virus i sl. Navale pacijenata su i dalje, pritisak je jako velik, kako i u svim hitnim službama, rekao je Zoran Barčut, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Osim toga, u blagdanskom su razdoblju na kirurgiji zaprimili četiri slučaja ozlijede pirotehničkim sredstvima, među kojima ima i ozbiljnih ozljeda.

- Jedno je dijete stradalo nakon što je kanalu našlo petardu, koja mu je eksplodirala u lice. Ima ozljedu oka zbog čega je upućeno na operaciju u KBC Sestre milosrdnice, kaže Barčut.

Kroz objedinjeni hitni prijem u Klinici za dječje bolesti dnevno prođe 250 do 300 pacijenata, dok u pedijatrijskom dijelu znaju primiti i do 170 pacijenata.

Tijekom godine je uobičajeno da dvije trećine pacijenata idu na kirurgiji, a ostali na pedijatriji, no u ovo doba, kada prevladavaju respiratorne infekcije, veća je zastupljenost pedijatrijskih pacijenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!