U Hrvatskoj porast broja oboljelih od COVID-a, revidirat će se preporuke

29.08.2023.

13:07

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

U posljednjih nekoliko tjedana broj oboljelih od COVID-a diljem svijeta raste, a i u Hrvatskoj se povećava. Iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo poručuju da će se revidirati preporuke za docjepljivanje. O tome je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar".

- U zadnjih par tjedana počeo se povećavati broj oboljelih. Prošlih je tjedana bilo 10-ak pozitivnih dnevno, a prošli se tjedan to povećalo na 20-30 pozitivnih, rekla je.

Dodaje kako su simptomi isti kao i prije. Bolovi u tijelu, visoka temperatura, glavobolja, curenje nosa, kašalj.

- Na nama svima je da se izoliramo od najbližih kako ih ne bismo zarazili, da ne idemo u kolektive, govori.

Naglašava kako je 25. lipnja bila je zadnja preporuka HZJZ-a i ona će se revidirati.

- Preporuka je bila da se cjepivo odgodi do jeseni, ali došli smo do nje. Blagi porast novooboljelih govori da bi moglo doći do više oboljelih, a stariji i kronični bolesnici pod većim su rizikom razvoja težeg oblika bolesti, govori Kujundžić Tiljak.

- Od prošle jeseni imamo dva novovarijantna cjepiva BA4 i BA5, a u rujnu stiže novo. Sve zemlje EU-a imaju ugovore s proizvođačima da će isporučivati novovarijantna cjepiva, dodaje.

Naglašava kako će docjepna doza štititi od teških oblika bolesti.

Kada se virus pojavio u ožujku 2020., svi smo bili osjetljivi jer nije postojala imunost kod ljudi. Od tada do danas, velik broj ljudi je prebolio bolest, velik je dio cijepljen.

- Mi imamo populacijski imunitet, no zaštita tijekom vremena pada. Da bismo pojačali imunosni odgovor, treba se docijepiti, istaknula je.

Dodaje kako su u posljednjem tjednu od COVID-a umrle dvije starije osobe.

Kujundžić Tiljak pozvala je građane na oprez te da se drže poznatih pravila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!